Puan vermedi·456 syf.····Okunma: 19 Ekim 2020 01:36 Kitap, Fransız İhtilalini oluşturan nedenleri, o dönemi, kargaşa ortamındaki insanların ruh hallerini güzel bir hikaye üzerinden tüm çıplaklığı ile anlatıyor. Suçlu-Masum/ Aristokrat/Halk, Zengin/Fakir ikilemlerini keskin ayrımı, hak kavramının ne kadar içi boşaltılmış olarak göründüğüne tanık olmaktayız. Bürokratların halk üzerindeki baskıcı tutumları, ağır vergiler ile aç bırakmaları üzerine halkın nasıl caniye dönüştüğünü adım adım şahit olmaktayız. Mahkemede masum olduğuna karar verenlerin bir gün sonra idam cezasına çarptırılıp giyotinle( farklı isimlerde verilmiş kara leke) idam edilip halkın da bunu sanki sinemaya film izlemeye gider gibi coşkuyla işlemelerin vahşetini okurken hissedebilirsiniz.Paris sokaklarının kan gölüne döndüğü, sürü psikojisinin, kitleleri nasıl canavara dönüştürdüğe şahit olmaktayız. İki şehrin, Londra ve Paris, aynı süreci farklı şekilde atlattığını, eleştirdiğim yerin ise Cumhuriyet kavramının sanki çok kötü bir kavrammış gibi lans edilip Paris kötülenirken aynı süreçte Londra'nın sömürgecilikle güneş batmayan ülke adını almasına malesef hiç değinilmemesi ve Ingilizlerin kahraman, asil, yardımsever gibi görülmesi garip gelse de dönem kitapları zaman makinesi gibi insanı bambaşka dönemlere, bambaşka olaylara sürükleyip seni farklı duygulara sürükleyebiliyor. Bu dünya klasiği olmuş eseri tabiki tavsiye ederim.