2020 70. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2020 18:33
Daha önce Aziz Nesin den üç kitap daha okudum ama aralarında en sevdigim Tatlı Betüş oldu.Kimsesiz Güllü yü tanidik.Bir çocuğun basina gelebilecek en kotu olaylari yasayisini ordan oraya suruklenisi sahipsiz oluşu insanların elinde oyuncak oluşunu bazı duygularının yok oluşunu (sevgi,guven..)onun yerine acıyla karışık intikam duygusuyla mutluluğunun nasıl yok edildiğini okuduk.Bir gazete ilanı ile olaylar başlıyor.Miras yüzünden akrabaları onu aramaya başlar.Betüş sürekli isim ve yer değiştiriyor. Bir sürü koca eskitiyor.Sosyetedeki ikiyüzlülüklerle kendi çapında dalgasını geçiyor. O güzel cekici şen şakrak kadının içinde intikam ateşiyle yanıp tutuşan Güllü yatıyor. Adaletsizliğe, ikiyuzluluge, namusluyum diye geçinen namuzsuzlara, gösteriş meraklililarina,paraya,üne herşeye kızgın. O kadar öfkeli ki elalem ne der düşüncesi yok gözü hiçbir şeyi görmüyor.Cesaretinin altında öfkesi var,kirletilen cocuklugu,kirilan kalbi var.. Kitapta Tatlı Betüş ün Coşkun Bey in anı defterinde yazdiklarindan Betüş ü ne kadar cok sevdigini de gördük. Anı defterinde Betüş ün ağzından kendi açıklamalarını okumak güzeldi. "..Onların yalanlarından ikiyuzluluklerinden kendimi savunmanın iğrençliğine katlanamadigim için bütün suçlamaları benimsemiş göründüm.Pislenerek aralarında bulunduklarimi da pisletmek bir kahramanlık değil mi "diyor.Yaptigi davranışlarının sebebini açıklar gibi "..Kendisi boşlukta yuvarlanan insanın, yine boşlukta uçuşan kağıtlara tutunmak istemesi ne korkunç bir çaresizlik. ..Hiç olmazsa ben yuvarlandigim bosluktaki yalnızlığımı biliyorum." "..Kendi suclariyla hiç değilse işleyemedikleri suclariyla başkasını suçlayıp, kendileri yunup arınmak istiyorlar." "..Betüş ü çok derinden tanimayan onun bunca hınç dolu olduğunu hiç anlayamaz. Çünkü hep sevimli , hep
Tatlı BetüşAziz Nesin · Tekin Yayınevi · 1974991 okunma