90 yaşına gireceği gün kendisine hediye vermek isteyen karakterimiz eski dostu genelev patroniçesini arayarak kendisine bakire bir kız bulmasını ister. Hayatının çoğunu zaten buralarda geçirmiş olan karakterimiz belli bir yaşına kadar birlikte olduğu kadınların sayısını bile tutmuş bir yerden sonra saymayı bırakmış. (!) Gelen bir telefonla istediği kızın bulunduğu fakat kızın 14 yaşında olduğu icin ortaya çıkarsa alınacak para cezasının da ödenmesi koşuluyla bu işin olacağı söylenir. Bunu dönemin şartlarına göre değerlendirmemiz gereken diyen arkadaşlar için söylüyorum. 14 yaşında ki bir çocuğun o zamanlar bile bu tarz yerlerde çalışması suç. Bunun cezası verilmiyor, görmezden geliniyor diye bu suç olmaktan çıkmıyor.Üstelik kitabın basım tarihî de 2004 çokta eski bir tarih değil, neredeyse günümüz. Ayrıca çocuk değil kadın olduğu söyleniyor fakat yazarımızın yaptığı tasvirlerde ilk karşılaşmada kızın fiziksel gelişimini tamamlamadığı gayet de açık.
Temas olmadan aşkın saf halinin anlatıldığı söyleniyor ama bunun bir alıntıyla olmadığını göstermek isterim.
"Kendimden utanarak geri döndüm oraya ve günahımın kefaretini ödemek için gecenin saat on ikisinden horozlar ötene kadar karış karış öptüm kızı."
Bir de karakterimiz kıza Delgadina adını veriyor. İsmin hikayesini de aşağıya bırakıyorum.
" Delgadina’nın öyküsünü anlatan bu İspanyol romanında kral, öz kızı Delgadina’ya âşık olur, ama kız onu reddeder. Kral onu razı etmek için bir kuleye kapatır, su ve yiyecek verilmesini yasaklar. Kız oradan geçen herkesten su ister, ama kimse vermez. Sonunda babasının isteğine razı olduğunda kralın hizmetkârları ona su getirirler, ama onu susuzluktan ölmüş olarak bulurlar."
Şimdi soruyorum neden 20 30 yaşında bir kadın değil de 14 yaşında bir ÇOCUK ? Şimdi diyebilirsiniz adam 90 yaşında o da olmaz diye ama benim demek istediğim bu aslında. Yanlışın karşısında en azından bu olsaydı diye başka bir yanlışı doğru yapıyoruz. Alıştırılıyoruz... Bu olay şimdi olsa birimizin başına gelse adam kıza aşık olmuş diyebilir miyiz? Kıza koyduğu ismin hikayesi de ayrı bir sorun. Hem ensest bir ilişki hemde bir tarafın rızası olmadığı halde zorlanıyor. İnsan aşık olduğunu söylediği kişiye bu ismi hangi psikoloji ile koyar? Bence alttan altan empoze edilmeye çalışan şeyler var. Ayrıca kadınlar cinsel bir obje olarak gösterilmiş. Bilmem kaç kişi ile beraber olduğunu sayan bir kişi için de bakire birini kendine ödül olarak istemesi de ayrı bir rahatsız edici.
Kitabın dili gayet akıcı ve sade. Ustaca betimlemeler yapılmış. O kadar güzel süslenmiş ki (!) bu olaylar bile sanki normalmiş gibi geliyor.