Vicdan Azabının Yolunda Diriliş
2020 59. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 15:25
Kötü bir durum oldu kitabın ortasında eksiklik vardı. O kısmı çok merak ettiğim için yaklaşık 30 sayfa pdf olarak okudum, daha sonra kitaptan devam ettim. Yayını çok iyi bilmiyordum acemilik işte... Prens Nehludov, gençlik yıllarının en hızlı dönemlerinde yaptığı hatalarla yüzyüze gelecek olan asil ve zengin biridir. Yüzleşme prensin jüri üyesi olduğu mahkemede tanıdık birini görmesi ile başlar. Bu kişi, mahkemede bulunan sanıklardan biri olan ışıl ışıl bakan siyah gözleriyle güzel bir kadın olan Katyuşa'dır. Katyuşa prensin bir zamanlar aşık olduğu, kimsesi olmadığı için prensin teyzelerinin evinde hizmetçi gibi yaşayan masum, iyilik kelimesinin anlamı olan bir kızdı. Ta ki prens bir gün onu sıkıştıp daha sonra da terk edene kadar. Katyuşa hayata tutunmaya çalıştı ama beceremedi, mecburiyetten hayat kadını oldu. Prensin bu suçluluktan dolayı affedilmek için Katyuşa' ya yardım etmeye başlamasıyla, hapishanedeki suçsuz yere hayatları geçen insanları fark etmesiyle düşünce tarzındaki değişiklikleri apaçık gözlemleyebiliyoruz. Prens mahkumlarla kendisi gibi gereksiz lüks içinde yaşayan asilleri kıyaslıyor ve hayattan tiksinti duyuyor. Ben prensin düşüncelerinin nasıl şekillendiğini çok beğendim. Yani anlatabildim mi bilmiyorum. Karakterin iç dünyası derin olarak anlatılmış bu yüzden olaylar yaşanırken oradaymış gibi etkilendim, üzüldüm, sevindim. Çoğu zaman üzüldüm. Katyuşa'nın kendi hayatını düzeltmek için uğraşları, kaderin ona kimsesiz olduğu için küs olması, beni gerçekten yaraladı. Hapishanedekilere ayrı ayrı üzüldüm. Paranın gücü ve yetkinin acımasızca kullanılması tamamen bu kitabın içeriğiyle ilgili diyebilirim. Ben tavsiye ederim bu kitabı. --Bu arada kitabın devamında başka bir kitap var. Dostoyevski'nin Kumarbaz romanı. Bu yüzden bitmemiş gibi oldu. Fakat ona başlamadım, daha sonra okumak için bekletiyorum.--
Diriliş - KumarbazFyodor Dostoyevski · Dionis Yayınları · 2017234 okunma