Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 27 Ekim 2020 22:40 Sabahattin Ali'nin sıradan bir insanı anlattığı, dönemin gündelik yaşamı ve iktidar ilişkileri üzerine fikir sahibi olunabilecek kitabıdır.
SPOİLER!!!!!!!!!!!!!!!!
Sabahattin Ali'nin diğer kitaplarında da olduğu gibi kitabın en temel karakteri bir kahraman değil, kusurları olan sıradan bir insandır. Yusuf korkak biridir. Hayatı ile ilgili karar almayı sürekli ertelemektedir. Sorunlarının farkında olmasına rağmen, onları çözmek için harekete geçmekten acizdir. Kendini hiçbir yere ait hissetmemekte ama bunun için de çok fazla çaba sarf etmemektedir. Tasvir edilen içe kapanık kişiliği erdem sahibi olmasından değil, ne yapacağını bilememesinden kaynaklanmaktadır.
Şakir'e olan öfkesini daha önce hiç düşünmeden gösterebildiğini bilmemize rağmen arkadaşı Ali'nin ölüm şekli karşında kimseye hesap sormamış, sessiz kalmayı tercih etmiştir. Hatta ali yaşıyor olsa Muazzez için mücadele etmeye cesaret edemeyeceğini bildiğinden, arkadaşının ölerek ortadan kalkmasına içten içe sevinmiştir. Ali'nin ölümü karşısında sessiz kalmasının sebebi adaletin o yıllardaki işleyiş biçimini değiştiremeyeceğini bildiğinden değildir aslında. Ali'nin ölümü karşısında sessiz kalmıştır; çünkü gerçekte çok da umursamıyordur.
kendisi uzaklardayken Muazzez'in geçirdiği dönüşümü fark etmemesi Muazzez'i çok sevdiğinden ya da ona yakıştıramadığından değil, soracağı sorular karşısında alacağı cevapları göğüsleyemeyecek olduğunu biliyor olmasındandır.
Muazzez'le aralarındaki bağ, aşktan çok birbirlerine muhtaç olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu durum da 'hayatında aradığı şeyin Muazzez olmadığını bilmesi; fakat Muazzez olmadan içinde çok büyük bir boşluk olacağının farkında olması' şeklinde anlatılmıştır.