Türk siyasi hayatı
2020 16. kitabı
Türk siyasal hayatı üzerine çok sayıda makalesi ve kitapları bulunan yazar bu eserinde 1914-1918 arasına ait Jöntürklerin dış politika, savaş yılları ve sonrasına ait yönetim anlayışı ve yeni toplum oluşturma düşüncesini incelemiştir. Daha önceki birçok eserinde de Jöntürklerin politik hayatını, parti programlarını, oluştuğu toplum yapısını, yönetim uygulamaları inceleyen Ahmad bu alanda konunun ender uzmanlarındandır. Bu eserde de söz konusu yıllardaki Jöntürkler yönetimini, anlayışını tarihi akış çerçevesince oldukça doyurucu ve objektif bakış açısıyla incelemeye çalışmıştır. Jöntürkler veya İttihat ve Terakki Cemiyetiyle ilgili olarak iyi veya kötü, doğru veya yanlış, haklı veya haksız önyargıları ile hareket etmeden tarihi olayları ve onların nedenlerini irdelemiştir. Bu anlamda öğretici olduğunu söyleyebilirim. 1914-1918 arasındaki dönemde önemli olan birçok hususu ve uygulamanın nedenini anlayabiliyorsunuz. İngilizceden çevirisi de hayli başarılı olan eseri okuması oldukça rahat ve anlaşılırdır. Genelde Türk siyasi hayatı özelde ise Jöntürklerle uzmanlığı olanların kesinlikle okumasını tavsiye ederim. Ayrıca döneme ilgisi olan kişilerinde hiç sıkılmadan okuyacağı öğretici bir eser.
Siyaset
Jön TürklerFeroz Ahmad · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020152 okunma