2020 87. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2020 23:01
Dr.Faustus Christopher Marlowe (1564-1593) @mitosboyut ▪︎ Son birkaç ay içinde üc farkli yazardan Faust efsanesini okudum. Okuma sırasıyla: 》J.Wolfgang Goethe - Faust 》Thomas Mann - Doktor Faustus 》Cristopher Marlowe - Dr. Faustus ▪︎ Çoğumuzun bildiği gibi, bu yazarlara ilham veren Faust 16.yy da Almanya'da yaşamış bir bilgin. Kitaplara ilham olma sebebini de kısaca şöyle özetleyebiliriz. Büyücülükle ilgileniyordu, şeytan korkusu vardı ve büyücülükle ilgilendiğinden olsa gerek ruhunu şeytana sattığına dair söylentiler çıkmıştı. ▪︎ Faust mitini konu alan tüm kitaplarda da onun şeytanla yaptığı pazarlık konu edilmiştir. Thomas Mann'ın eserinde Faust karşımıza müzisyen Adrian Leverkühn olarak çıkıyor ve bir kült eser olarak kabul edilen Doktor Faustus, Hitler zamanı Almanyası'nın bir aynası gibi düşünülebilir. Marlowe ve Goethe'nin eserleri de her nekadar Faust'un şeytanla olan pazarlığını konu edinse de ikisi arasındaki farkı görmeyi ise merak edip okuyacaklara bırakıyorum. . . Faust okumalarımda yaşadığım iki sıkıntıyı da burada dile getirip konuyu bağlayacağım. Önce Doğu Batı Yayınları'ndan Goethe'nin Faust'unu okurken kitabın cildi üç dört yerden ayrıldı. Durumu hemen yayınevine yazdım (amacım yeni bir kitap istemek değil, sadece bu hatanın diğer baskılarda da yaşanmaması için kendilerini bilgilendirmekti ve bunu ilgili kişiyi de ilettim) Buna rağmen firma aynı gün yeni bir kitabı kargoya verdi. Doğu Batı Yayınları'na yardım ve ilgileri için bir kere de buradan tesekkür etmek istiyorum @dogubatiyayin Aynı sorunu Can Yayınları'ndan Doktor Faustus'u okurken de yaşadım. Yine aynı amaçla yayınevine yazdım. Tenezzül edip cevap dahi vermediler @canyayinlari . . Bu yaşıma kadar onlarca kitap okudum ilk defa başıma gelen bu iki olayı Faust'a bağlıyorum, var bir gizem . . #okudumbitti #doktorfaustus #mitosboyut #tiyatrooyundizisi #cristophermarlowe #oyun #ingilizedebiyatı #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #mephistophilis #çeviri #yılmazöğüt
Dr. FaustusChristopher Marlowe · Mitos Boyut Yayınları · 20181,035 okunma