Kıymeti bilinmeyen bir eser daha
2020 41. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2020 12:08
Kitap niçin 2019’a kadar çevrilmemiş, düşündürüyor insanı. Anlaşılan bunun gibi nice bilmediğimiz eser Türkçe’ye henüz kazandırılamadı. Bu yönüyle editörlere kızıyor insan. Hadi biz edebiyat okumadık siz de mi bihabersiniz diye. Şeytan Tozu sanki geçen sene yazılan bir Black Mirror bölüm senaryosu. Halbuki 1930’lardaki bir olaylar silsilesini anlatıyor. Olay dediğime bakmayın, 2 şekilde bitebilecek bir olay. Kitabın kahramanı Dr. Amberg bir hastahanede uyanıyor. Hemşireler ona 5 haftadır komada olduğunu söylüyor. Ya trafik kazası geçirdi 5 hafta önce, o şekilde hastaneye yatırıldı, ya da Dr.Amberg’in hatırladığı şekliyle kırsal bir şehire doktor olarak çalışmaya gitti, orda oldu ne olduysa. İşte kırılım, şüphe, gerilim, platonik aşk ve gizemlerle örülü tutkuyla okunacak 169 sayfalık bir kült eser. Başka bir eserle karıştırmayın, kıyaslamasın kimse başka bir yazarla. Özgün ve doludizgin bir edebiyat şöleni yaşamak istiyorsanız kapak yazısını kesinlikle okumayın. 100. Sh kadarki olaylara Spoiler veriyor. Sonunu da söyleseydi kitap özeti diye yaz, ver öğretmenine okudum kitabı diye. Yazar kadar çevirmen Zehra Aksu Yılmazer’e de hakkını vermek lazım. Alman edebiyatını döktürmüş Türkçe’ye. Baktım, bir de hemşehriymişiz. Ayrı bir keyif kattı bana. Bırakın Latin Amerikalıları, ne varsa Alman ve Ruslar’da var. Çünkü bizim derinlerimizde ne varsa onlar zamanında görmüş ve çıkarmışlar. Leo Perutz da pek bilinmese de enfes bir iş çıkarmış. Keyifli okumalar Şeytan Tozu
Şeytan TozuLeo Perutz · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20251,931 okunma