2020 56. kitabı
• Hayatımda okuduğum en lanet olası kitaplardan biriydi. Söze nerden başlayacağımı bilmiyorum açıkçası ancak kulaktan dolma "sadece bir yasak aşk" kitabı veya "yabancıların Aşk-ı Memnu'su" cümlesinden daha fazlası bu kitap. 1800'lü yıllarda yeni evlendiniz (boşanma yok o yıllarda) ve henüz evliliğin en başındayken aklınızdaki tek düşünce "Yanılmış olacağım" ise, siz Emma'nın (Madame Bovary) yerinde olsanız ne yapardınız? Doyumsuz, aç ve heyecan düşkünü birisi olup, aşk, tutku, şehvet gibi kelimeler ile çıktığınız bir yolda, ilgisizlik, yetersizlik ve hayal kırıklığı gibi kelimeler ile çakışsaydınız tepkiniz ne olurdu? İçinizi hırs, öfke ve kin kemiriyor iken çektiğiniz işkenceyi eşiniz fark bile etmiyorsa ve hatta sizi mutlu sanıyorsa ne hissederdiniz? Kendiniz için duyduğunuz şefkat içinizde isyan duyguları mı uyandırırdı yoksa "ben iffetli bir kadınım" diyip bu cümlenin verdiği gurur ve zevkle teselli mi bulurdunuz? Kocasını sevmek için birkaç defa girişimlerde bulunup ancak asla başaramayan doyumsuz Emma ve karısını mutlu etmek için her şeyi onun önüne seren Charles'ın psikoloji analizleri ile gerçek hayattan bir çok şey önümüze koyan bu kitap ders çıkarabileceğiniz, dönemi yakından tanıyabileceğiniz, bol duygu ve mekan tasvirleriyle size harika bir okuma sağlayacaktır. Kitabı okurken Emma'nın her hayal kırıklığı ile daha da doyumsuz bir karaktere dönüşmesini, her geçen sayfa daha da ileriye gitmesini kendi gözlerimizle izliyoruz, adım adım nasıl sonuçlanacak diye bekliyoruz. Kitapta yazar taraflı bir duygu hissetirmemesine rağmen o da benim gibi Emma Bovary'i seviyordu. Yer yer sizi çıldırtacak ve öfkelendirecek bu kadın bence edebiyat tarihi için bir devir, bir dönüm noktası ve bir ikondur. Yukarıda da dediğim gibi gerçek hayattan fazlasıyla iz bulabileceğiniz bu kitaptaki karakterler bazen bize bir yan apartman, bir alt sokak veya bir başka mahalle kadar yakın olabiliyor. Bazen salt kınamak değil de alt metinleri sorgulamak gerekir. Bu yüzden; Madame Bovary benim, Madame Bovary sizsiniz, Madame Bovary hepimiziz.
Madame BovaryGustave Flaubert · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201940,8bin okunma