2020 19. kitabı
Günümüz toplumunun çok daha kötü bir hale sokulmuş şeklini bu kitapta buldum. Dünyanın başındaki liderler; tarihi, bilgiyi ve düzeni kendi çıkarlarına göre yönlendirdikleri sürece bu şekilde kısırlaştırılabileceğimiz, baskılanacabileceğimiz ve kendimizi onların bizim elimize verdiği içi boş uğraşlarla oyalayabileceğimiz gerçeğini bu kitap yüzümüze sert bir şekilde vuruyor. Şu an tabiki kitapta anlatılan kadar distopik bir gelecekte yaşamıyoruz fakat kitaptaki karakterler de gayet mutlu olduklarını düşünüyorlar ve onlar da yaşadıkları dünyaya distopya adını vermiyorlar. Peki şu an güzünüze uzaktan bakarsak, reklam kampanyaları bize bulunduğumuz her yerden ulaşmıyor mu ve bizi bilinçsizce tüketmeye zorlanmıyor mu? Ya da hap ve kısa bilgiler ve hikayelerle beynimizi doldurup gerçekten dikkat dağınıklığı yaşatmıyor mu? O kadar çok tüketiyoruz ki bazen neyi neden tükettiğimizin farkında olamıyoruz ve aklımız karışıyor. İlgimizi ve dikkatimizi gerçekte uzmanlaşmak istediğimiz alanlara veremiyoruz. Karşımıza çıkan o kadar fazla bilgi var ki hangisi doğru hangisi yanlış, hangisi birilerinin çıkarı uğruna kullanılar manipülatif bilgiler bilemiyoruz. İşte bu yüzden belki bu kitaptaki gibi kitapları düşman bellemiyoruz insanlığa karşı ve yakmıyor olabiliriz ama televizyon evimizin ve ailemizin bir parçası olduğundan beri ne kadar kitap okuyoruz? Bu hikayeyi okurken bunları sorguladım ve herkesin gelecekta olacak şeylere karşı duyarlı herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 2022108,3bin okunma