···Okunma: 31 Ekim 2020 12:54 Isık Göl’ün kıyısından başlayan bir hikaye
“Beyaz Gemi”.
Roman yedi-sekiz yaşlarında bir çocuğun ve dedesinin hikayesini anlatıyor. Hem de masal, efsane, destan gibi birçok unsuru kullanarak anlatıyor.
“Boynuzlu Maral Ana” kitabın sonuna kadar bizimle bu hikayenin özünde olacak. İnsanın dünyanın oluşumundan bu yana doğayı “kendi kendinden” koruma çabası, iyiliğe kötülükle değil iyilikle karşılık vermemiz gerektiği, dünyaya ve kendi vicdanımıza dair sorumlu olduğumuz hatırlatılıyor. İnsanlık borcu eserde yer alan efsanede bir ahlak kuralı olarak gösteriliyor. Önemli olanın bir çocuğu anlamak olduğu roman kahramanı tarafından gözler önüne seriliyor.
Yazar bu eseriyle çoğu eleştirmen tarafından olumsuz bir şekilde yargılanıyor. Kitabı okuyup sonuna geldiğiniz de belki siz de bu sondan dolayı Aytmatov’u eleştireceksiniz. Başka sonlar da olabilirdi diyeceksiniz. Bunu demeden önce kitabın sonunda yer alan ve Cengiz Aytmatov’a ait olan “Beyaz Gemi” Üzerine Gerekli Açıklamalar bölümünü okumanızı tavsiye ederim. Okuduktan sonra bir başka yazar belki başka türlü yazardı ama “yazmak ancak böyle olurdu” diyeceksinizdir.