2020 13. kitabı
Jose Saramago'nun virgül ve nokta dışında başka bir noktalama işareti kullanmamış olması, konuşma diyaloglarının birbiri içine geçip soluk almadan konuşuluyormuş hissi vermesi bir kere bir çok eserden ayırıyor Körlük'ü.. Verilmek istenen mesaj anlaşıldıkça bunu daha çok hissediyor ve yerinde bi karar olduğunu düşünüyorsunuz.. Körlük, gözlerin görmemesinden çok başka şeyler anlatıyor aslında. Kaybedilen insanlık, yitirilen vicdanlar, katılaşmış kalpler.. Tek bir kişi dışında bütün insanlığın kör olduğunu okurken gören kişinin yerine kendinizi koyup büyük bir yaşam mücadelesi vereceksiniz.. Şahit olduğunuz şeyleri sırtınıza yüklemek bazen zorunuza gitse de bu savaştan vazgeçmeyip sonuna kadar gidecek ve bu zaferi, verdiğiniz mücadelenin ödülü olarak kazanacaksınız. Ama ya ben de hiç beklemediğim bir an görme yetimi kaybedersem diye korku yaşamak da peşinizi bırakmayacak.. Fakat yazarın da dediği gibi "Aslında körlük, umudun tükendiği bir dünyada yaşamaktı." Umut etmekten vazgeçmeyenlere..
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma