·352 syf.····Okunma: 10 Kasım 2020 16:59 Çizgi romanın her türlüsünü çok severim ancak içinde mesaj barındıran ve bildiğin roman kalitesinde olanını ilk defa okudum ve ayrıca beğendim. Bu kitabın çizeri, yazarı ve ana karakteri yazar Marjane Satrapi. Yazılan ve illüstre edilen hikaye de yazarın gerçek yaşam öyküsü.
1979 İran İslam devriminden öncesine ve sonrasına bir pencere açarak biz okurları o döneme götürüyor. Aslında bu devrimin nedeni insanların artık şahtan usanması ve daha iyi bir yönetim istemesi sebebiyle oluyor ancak gelin görün ki şah ülkeden kaçınca yerine fırsattan istifade molla takımı geçiyor ve ülke eskisinden de beter oluyor. Irak-İran savaşı başlıyor ve halk perişan oluyor bunun üstüne yeni rejimin sıkı yasakları ve kuralları insanları boğmaya başlıyor. Kadın bedeni üzerinden siyasete hiçbirimiz yabancı değiliz. İran'da da kadınlara öyle sıkı kurallar getiriliyor ki hem yasal hem sosyal olarak söz hakkı olmayan birey konumuna atanıyorlar.
Karakterimiz modern ve ılımlı bir ortamda büyürken, gelenekçi ve kuralcı bir ülkede buluyor kendini. Marji'nin, herkes gibi ona verilen kısacık ömür süresi içinde mutlu olmaya uğraşmasını, bir yandan da dönemin zindana dönen düşünce yapısı içinde var olma hikayesini görüyoruz ve okuyoruz.