Marjane Satrapi, Tahran'da büyümüş, lise eğitimini 1983 yılında gittiği Avusturya'da tamamlamıştır. Dört yıl orada yaşadıktan sonra İran'a dönmüş, 1994 yılında Strazburg'a gitmek üzere yeniden ülkesinden ayrılmıştır. Halen Paris'te yaşamaktadır.
Animasyon filme de uyarlanan bu çizgi roman @psk.okuyor vesilesiyle heyecanla beklediğim bir eserdi. Beklentimi fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim.
Satrapi'nin otobiyografik bu kitabı; İran-Irak savaşının etkilerini, İran İslam Devrimi'ni hazırlayan ortamı, devrim sonrası yaşananları, özgürlüklerin nasıl aşama aşama kaybedildiğini, aile özlemini, küçük bir kızın büyüme yolculuğunda yaşadığı bu zor süreçlerdeki deneyimlerini anlatıyor.
Time Dergisi Yılın En İyi Çizgi Romanı, Angouleme Uluslararası Çizgi Roman Festivali En İyi Hikaye, Harvey Kurtzman Ödülleri En İyi Yabancı Çizgi Roman gibi daha birçok ödülü olan bu çizgi romanı yazar "O dönemden beri bu eski ve büyük uygarlığın adı radikal dincilik, bağnazlık ve terörizm kavramlarıyla bir arada anılır oldu. Hayatının yarısını İran'da geçirmiş bir İranlı olarak, bu imajın hakikatten çok uzak olduğunu biliyorum. Bu nedenle Persepolis'i yazmak benim için çok önemliydi. Birkaç radikal görüşlü insanın işlediği günahları bütün bir ulusa mal etmemek gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca, özgürlüğü savundukları için cezaevlerinde yaşamını yitiren, Irak savaşında ölen, baskıcı rejimlerin kurbanı olan veya ailelerini terk edip vatanlarından ayrılmak zorunda bırakılan İranlıların unutulup gitmesini istemiyorum. İnsanlar affetmeyi bilmeli ama asla unutmamalıdır." diyerek etkileyici bir sunuşla bizlere emanet ediyor. Anismasyon filmini izlemeyi tercih etmedim. İzleyen varsa yorumlarını bekleriz.
#çizgiroman #edebiyat #okumalarım #persepolis #marjanesatrapi