2020 57. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2020 18:58
Kitabı okurken aklımdan geçen tek düşünce ; farkında olmadan zarar verdiğim ağaçlar beni affederler mi ? Üzgünlüğümü anlayıp onları kırmadan tekrar sevmeme izin verirler mi ? Gövdesine yaslanıp hayaller kurarken canını istemeyerek yaktığımı anlar da tekrar kabul eder mi gövdesine ? ... Yazar kendisini ormanlara adamış bir doğa sever. Ağaçları ,onlar üzerinden yaşama tutunan canlıları öyle güzel anlatmış ki insan yaptıklarına dönüp bir daha bakıyor. Bizim bir ağacın gölgesinde oturup dinlendiğimiz de ona sormamız gerekiyor nasılsın diye ? Gövdesinin yaralarını , dallarının kırılganlığını görmemiz gerekiyor. Toprağını sıkıştırıp köklerini havasız bıraktığımızı ve su depolamasını engellediğimizi bilmemiz gerekiyor. Gereksiz ağaç cinayetini engellememiz gerekiyor. Kısacası doğa bize kendini sunarken bize sunulan güzellikleri haddinden fazla tüketmememiz gerekiyor. Ne çok şey yapmamız gerekiyor gibi duruyor ama doğa bize kendini sunarken bizim biraz daha dikkatli olmamız çok şeymiş gibi durmuyor. Doğaya saygı duyalım. Ağaçları ,tüm canlıları koruyalım. Geleceğimizi kurtaralım.. Ormanda yürürken nasıl bir işleyişin hakim olduğuna kulağınızı verin :)
Ağaçların Gizli YaşamıPeter Wohlleben · Kitap Kurdu Yayınevi · 2018866 okunma