Bir Yaz Gecesi Rüyası Shakespeare’nin en bilindik eserlerindendir.Konusunu biraz anlatmak gerekirse eser iki erkeğin aynı kıza aşık olması ve birbirleri ile rekabet etmesiyle başlar.Kız ise bu erkeklerden Lysander’i sevmektedir.Hermia’nın babası Egeus ise Hermia’nın Demetrius’la evlenmesinden yanadır.Hatta kitaptaki şu alıntılardan dönemin bakış açısına göre kadının evleneceği kişiyi kendisinin seçemeyeceğini babasının seçtiği kişiyle evlenmek zorunda olduğunu anlarız.
EGEUS:
Eğer kızım sizin huzurunuzda da
Kabul etmezse Demetrius’la evlenmeyi,
O zaman boyun eğer kadim Atina yasasına...
Kız benim olduğuna göre,
Onu kime istersem vermek hakkım,
Ya bu delikanlıyla evlenir
Ya da yasalarımızda belirtildiği gibi,
Ölümle birleşir.
THESEUS:
Senin için Tanrı neyse baban da odur.
Onun yoğurduğu hamurdan bir şekilsin İster bezer,ister bozar.
Hermia’nın ise bu duruma tepkisi:
Ben de ruhumun kabul etmediği bir erkeğin
Boyunduruğuna girmektense,
Bakiremizin ayrıcalığı içinde
Öylece büyür,yaşar ve ölürüm,yüce lordum.
dizelerinde kendini gösterir.
Ayrıca “İnsan başkasının gözüyle seçer mi insan sevdiğini!”sözleriyle Demetrius’la evlenmek istemediğini açıkça belli eder.
Shakespeare bu durumdan sonra çoğu eserlerinde de yaptığı gibi olayları iyice karmaşıklaştırır ve okuyucuyu gitgide meraka sürükler.Doğaüstü varlıklar da oyunda yer alır.Ayrıca ana karakterler dışında tiyatro gösterisi yapmak isteyen zanaatkarlardan Bottom bu maceradan nasibini alır ve ortaya komik sahneler çıkar.
Kitabı okurken keyif aldığımı söyleyebilirim.Bir solukta okunup keyif alınabilecek bir kitap arıyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.