Bu eserinde Stefan Zweig, bizi kahramanlarımızın iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Psikolojilerini, düşüncelerini, iç karışıklıklarını, yalnızlıklarını deneyimliyoruz. Kahramanın yalnızlığı ve sıkıntısı karşısında haykırmak ve ona destek olmak istiyoruz. Bu çalışmanın kahramanı bir kadındır. Herkes tarafından güzelliğin sembolü olarak tanınan, kıskanılan, öğretici, şatafatlı, hareketli bir hayat yaşamaya alışmış, ancak sürgün edilmiş aristokrat bir kadın.
Her zaman oyun oynamaya ve sahte hayata alışkın olan bu kadının sürgündeki hayatı çok üzücü. Değersiz gördüğü insanların aslında hayatının merkezinde olduğunu anlar ve yalnızlığını en şiddetli şekilde yaşar. Kitabı okurken çoğu zaman kendinizi öyküdeki karakterin yerine koyup, sanki kendi sonunuzu okuyormuşsunuz gibi bir hisse kapılıyorsunuz.
Bu çalışmada üç ana nokta görüyoruz. Bir kadının yalnızlığı, sahte hayatları ve insanların birbirlerini nasıl kullandığı, başkalarının acılarına ve yaşamlarına kayıtsızlık.
Keyifli okumalar,,
***
Stefan Zweig, bu əsərində də yenə bizi qəhəmanlarının iç dünyasına səyahətə aparır. Biz onların psixologiyasını, düşüncələrini, iç sıxıntılarını, yalnızlığını ən dərindən yaşayırıq. Qəhrəmanın yalnızlığı, sıxıntısı qarşısında biz hayqırmaq, səsinə səs vermək istəyirik. Bu əsərin qəhrəmanı bir qadındır. Hər kəs tərəfindən gözəllik simvolu olaraq bilinən, həsəd aparılan, göstərişli, hərəkətli həyat yaşamağa öyrəşmiş ancaq sürgün edilən aristokrat bir qadın..
Hər zaman oyunlar oynamağa, saxta həyata öyrəşmiş bu qadının sürgün həyatı çox acınacaqlı olur. Dəyərsiz gördüyü insanların, əslində, onun həyatının mərkəzində olduğunun fərqinə varır, yalnızlığı, tənhalığı ən şiddətli şəkildə yaşayır. Kitabı oxuyarkən tez-tez özümüzü qəhrəmanın yerinə qoyur, sanki öz sonumuza yaxınlaşırıqmış kimi hiss edirik.
Biz bu əsərdə üç əsas məqamı görürük. Bir qadının yalnızlığı, saxta həyatlar və insanların bir-birlərini necə istifadə etdiyini, başqalarının acılarına, həyatlarına biganəliyini..
Xoş oxumalar sizə də,,