2020 29. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2020 15:08
Hepimizin etrafında bir çiçokov yokmu Yada hepimizin etrafında bir Nozdriyef yokmu, kendi proloteryası açlık sınırında iken sadece boğazını düşünen yaşlı cimri pluşkin yokmu veya çiçikovun yaptıklarına göz yuman rüşvetçi devlet memurları yokmu. 1800'lerde Napolyon sonrası Rusya'nın soylu kesimini eleştiren Gogol , ikiyüzlülüğü , düzenbazlığı , devletin kokuşmuş feodal yapısını anlatır. Gogol'un satirik üslubuyla birbiri ardınca olumsuz tipleri sergilediği ilk cilt. ikinci cilde başlamadan Gogol, okuyucuların kitabın devamında olumlu tipler sergileyeceği ni ve erdemli insanları ele alıcağını belirtir ; ancak bulamaz. romanına koyacak erdemli Rus tiplerini. hem ruhsal deva bulma hem de artık işkenceye dönüşen ölü canlar'ın ikinci cildi ile ilgili kilitlenmişliğini yenmesine katkısı olabileceği düşüncesiyle, Gogol hacca bile gider ancak tam bir hayal kırıklığı ile sonuçlanır. Yıllardır süre gelen 'manik depresif psikoza yenik düşen Gogol, on yıldır üzerine çalıştığı ' Ölü canlar ' kitabının ikinci cildine ilişkin tüm el yazmalarını ateşe atar ve on gün boyunca hiç birşey yemeyerek, özkıyım gibi bir ölümle dünyadan ayrılır ..
Ölü CanlarNikolay Gogol · Dorlion Yayınevi · 201929,4bin okunma