···Okunma: 21 Kasım 2020 21:33 Michio Kaku'nun kitap serisinin ilk kitabı. Kitap, Time dergisi tarafından Yüzyılın Kişisi seçilen ve tüm zamanların en büyük bilim adamı , Einstein'ın biyografisini, fiziğe katkılarını ve mücadelelerini anlatıyor.
Einstein'ın yıllar önce ortaya attığı kuramlar halen tartışılmaktadır. Yeni teknolojilerle atomun içi ve evreni daha yakından tanıdıkça Einstein'ın öngörülerini geliştiren bilim insanları Nobel ödülleri(1993-2001)almışlardır. Yazarın ifadesiyle “Einstein'ın tabağından yere dökülen kırıntılar, şimdi başkalarına Nobel Ödülleri kazandırmaktadır”. Hatta Einstein'ın hatalarından bile evrene dair önemli bilgiler edinilmiştir. Einstein'ın görüşleri sayesinde bir çok bilimsel araştırma alanları açılmış ve yeni teknolojiler ortaya çıkmıştır. Ayrıca, O dönemin iki büyük kuramı olan ,Newton’un kuvvetler kuramı ve Maxwell’in alanlar kuramı ile ışık arasındaki çelişkileri ortaya koymuştur..
Einstein ilginç bir şekilde 1921 yılında Nobel ödülünü en büyük başarısı olan görelilik dolayısıyla değil, Fotoelektrik etki dolayısıyla kazandı.
Hitler’in bilim dünyasına verdiği zararlardan Einstein da payını almıştı. Einstein'ın, emlakına ve banka hesabına el koyarak onu resmen beş parasız bıraktılar ve içinde tehlikeli bir silah bulduklarını ileri sürerek evini ele geçirdiler. Ancak ele geçirilen bir ekmek bıçağı idi. Nazler, aralarında Einstein'ın kitaplarının da bulunduğu yasaklaı kitaplar için kamuya açık bir yakma töreni düzenlediler.
Einstein , daha sonra ABD’ye yerleşti. ABD'de milliyetçilik, savaş ve şiddet karşıtı birçok açıklama yaptı. İlk iki atom bombasının üretilmesini sağlayan çalışmalarda kilit rol oynadı.1945 yılında ABD, Japonya'yı atom bombasıyla vurduğu zaman Albert Einstein bu duruma oldukça üzüldü ve nükleer silahların yasaklanması için bir kampanya başlattı.İlk büyük nükleer karşıtı örgütünün başkanı oldu.
Einstein, felsefe ve dini konulardaki görüşleri nedeni ile aranan bir insandı. Bu konuda ki bazı görüşleri :
”Din olmadan bilim topladır, bilim olmadan da din kördür”
“Ben bir ateist değilim ve kendimi bir panteist olarakta tanımlayamam.”
“Bilim alanındaki derin kurgular,derin dini duygulardan kaynaklanır”
Kaku, Einstein'ın gerçek mirasını şöyle değerlendirir : "Temel düzeydeki bütün fizik bilgisi, fiziğin iki direğinde, genel görelilik ve kuantum kuramı içinde bulunmaktadır. Einstein bunlardan birincisinin kurucusu, ikincisinin isim babasıydı ve her ikisini birleştirmek için gereken zemini hazırladı."
ODTÜ yayıncılık tarafından çok iyi bir tercüme edilmiş. Bilimsel bir eser olmasına rağmen sade ve anlaşılır. Okunması gereken bir kitap. Özellikle de fizik ve matematikle ilgilenenlerin.
“Geçmiş,şimdiki zaman ve gelecek arasında ki bu ayrım, ne kadar kalıcı görünürse görünsün yalnızca bir yanılsamadan ibarettir.”