2020 17. kitabı
Ayaklı Kütüphaneler -1- \ Dursun GÜRLEK . Satır Çizgileri; . İslam bilginlerine göre mavi, masmavi denizlere bakmak, güzel simalarla karşı karşıya gelmek, gökyüzünü temâşâ etmek gözleri dinlendirir. . Fakat insan başkasında tenkit ettiği şeyi er geç kendi yapıyor. . İlim adamlarıyla artistleri karıştırmamak gerekir. Sönük muhitlerle diri muhitleri ayırt etmelidir.şehvani bir roman yazarını bir kaç bin kişi tanıdığı halde, değerli bir âlimi nihayet bir kaç yüz insan tanır. Ve bu, ilmin damgasıdır. İlim birkaç tablo çizgisiyle suni ihtiras tufanı koparan roman kadar halk tabakalarında heyecan meydana getirmez. . Acıklı bir hal!.. İlim diye haykıran, fakat âlimden hoşlanmayan zavallı muhit! . 1930'lu yıllarda Bulgarlara satılan arşiv belgelerimizin hiç değilse bir bölümünün yurda getirilmesini sağlayan, bu uğurda akıl almaz fedakarlıklarla katlanan; on bin cildi geçen çok kıymetli kitaplarını Belediye Kütüphanesi'ne bağışlayarak bu milletin kültür hazinesine büyük bir katkıda bulunan Bolulu Mehmed Cevdet Bey de "Muallim Cevdet" olarak, zihinlerimizdeki ve kalpletimizdeki müstesna yerini muhafaza ediyor. . Kitap Yorumu; Çizilmiş onca şey olmasına rağmen bazılarını yazdım önlerden başlayıp yazdığım bir kaç yer niceleri var. Bu kitap hakkında yorum değil de hani oradaki yaşayan güzel yürek, güzel insan, güzel şeyh ve ulemalara saygısızlık etmeden bir iki kelam yazalım bizde. Mesela bir yerde çok ilgimi çekti ve tebessüm ettirdi o kadar bilgili insanlar ki sahaf dükkânın da oturuken biri gelip Arabi kitabı soruyor Füsusül hikem ses tonundan sormasından isim telafuzundan sen onu değilde Mızraklı İlmihal Kitabı al bu kitabı oku diyen zaatlar. Ankara'dan telefon geliyor bir kitap soruluyor Ankara'dan dedimse Atatürk'ün yaveri arıyor kendisine dışarıdan bir kitap sorulur Ürdün emiri sordurur kitabı tabi telefona çıkan kitap ismini söyler isim de verir git kendisine sor " İsmail Saib SENCER" gelir kitap ismini söyler yanlış söyler ve hoca efendi doğru ismi söyler bulacağı kütüphaneyi söyler ve hangi raf hangi numarada olduğuna kadar belirtir. Sadece alim olarak görme yada küçük görme alim diye özellikle eski alimler böyle idi mesela buda bir başka anekdot. Demem o ki öyle güzel bir kitap okudum ki bazı edebiyatçı diye geçinen tiplerin yanlarında hem hafıza hem kitap içerikleri de dahil sadece yerde değil gel görki o dönemde de kıymet bilinmemiş bazı kesimler tarafından okurken de hiç sıkılmadım hep Beyazıt ve çevresinde sahaflarda kütüphaneler de gezindim o havaları soludum çok beğendim. Kitapta ikilem olmuş Yavuz Sultan Selim ile alakalı bir yerde küpeli hiç bir resmi yoktur diye söylüyor ki bana göre de bildiğim de bu ama başka bölümde küpeyi işte Allah'ın kölesi oldupuna dair taktığını ifade ediyor. Eksi yön kendimce bu sanırım. Kitapla Kalın!
Ayaklı KütüphanelerDursun Gürlek · Timaş Yayınları · 2018435 okunma