2020 33. kitabı
Frida'nın hayatına dair ufak tefek bilgilerim olmasına karşın son zamanlarda fazlasıyla popüler olmaya başlaması -Ayraçlar, tablolar, defter kapakları, çeşit çeşit aksesuarlar... Fridalı yemek takımı bile yapmışlar- sebebiyle hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istedim. Kitap +18 bir bölümle başladı diyebilirim. Yazar, zaman zaman böyle bir anlatım tercih etmiş ama bir biyografi kitabında buna gerek var mıydı diye düşünmekten kendimi alamadım. Bazı duygular biraz daha üstü kapalı mı anlatılsaydı acaba? Kitabın ön sözünde, "Frida Hikâyeleri" ve "Günceden" bölümlerindeki ifadelerin hiçbirinin Frida'ya ait olmadığı belirtilmiş. Bu bölümler için yazar, "Frida ruhu ile onun gibi düşünme çabamla kendimce, Naz'ca yazdığım cümlelerdir." diyor. Duyguları aktarmakta oldukça başarılı bulduğumu söyleyebilirim ama bunların Frida'ya ait olmadığını bilmek, anlatılanlara olan ilgimi azalttı maalesef. Kitabı okurken Frida'ya çokça kızdım, davranışlarını her anlamda "aşırı" buldum ama en çok da acıdım. Zira çocukluğundan itibaren başlayan sağlık sorunları, yaşadığı korkunç kaza, bu kazadan sonra enkaz hâline gelen bedeninin bir türlü dinmek bilmeyen acıları ve belki de daha çok ruhsal yıkımları... Diego'ya olan saplantılı aşkı, Diego'nun hazmedilemez ihanetleri... Ve daha nicesi... İçerik ve akış olarak sıkıcı olduğunu söyleyemem ama bölümleri birbirinden kopuk buldum. Üstelik yazım yanlışları, noktalama eksikleri ve aynı paragrafta birbirinden farklı kiplerin kullanılması can sıkıcı. Sonuç olarak Frida hakkında bilgi sahibi oldum mu, evet. Sıkıldım mı, hayır. Peki okunmalı mı, işte ona siz karar vereceksiniz :)
Frida KahloNazan Arısoy · Dokuz Yayınları · 20191,751 okunma