Frida Kahlo

Dokuz Yayınları
9786052050460

2021 19. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 21:22
Ah benim güçlü kalmayı başarabilen Frida'm.. Sana dair bir çok şeyi bildiğimi sanardım ama yanılmışım. Bu kitabı okuyunca halime, yaşadıklarıma bir kez daha şükrettim. •Birazcık spoi içerir.• 6 yaşından çilesi başlayan, çocukluğunu yaşayamayan ve bir kaza sonucu, bir demir çubuk Frida'nın sol kalça kemiğinden girip, leğen kemiğinden çıkmıştır. Dişiliğini zedelemiştir. 32 kere ameliyat geçiren, o kazanın etkisi ile rahimini kaybedip, hamile kalsa bile 3 aydan sonra düşük yapan, anneliğini kaybedip bir hayali bebek yaratan, aşkı yaşayıp, ihaneti de gören..ve tüm bunlara rağmen ruhunda ki özgürlüğünü kaybetmeyip, kendisini resime adayan Canım Frida'm ... Her acı bir satırda, gözyaşım bir damla aktı. Seni çok sevdiğimden midir, nedendir bilmem ama o gücü nasıl buldun kendinde ? Nasıl bu kadar yaşadın da intiharı düşünmedin ? Cevabı ne biliyor musunuz, İntihar etseydi eğer Diego'dan ayrı kalacaktı ve bu düşünce sayesinde Tanrı onun canını alana kadar intiharı ölmeyi düşünmedi. Çok çekmişsin be çok hem de.. Hayatı boyunca sırf yatağa bağlı kaldı diye, ölünce tabutta gömülmek yerine, yakılıp öyle özgür olmak istemiş. Şuan külleri, kendi evinde Meksika'da Mavi Ev'de yatağının üzerinde... Yazılacak çok şey var ama ben burada sonlandırmak istiyorum. Okuyun, hayatını bilin..Pişman olmayacaksınız.
aşktan sanat yaratan kadın
2022 3. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2022 00:00
4 çocuklu bir ailenin 3.çocuğu olarak dünyaya gelen Frida Kahlo ; asi, neşeli, güzel, ve zeki bir kızdır . Bu özellikleri ile hemen dikkat çeken Frida, kardeşlerinden de farklıdır . Ancak 6 yaşında geçirdiği çocuk felci sebebi ile sağ bacağı diğer bacağından kısa ve ince kalır. Bu sebebten ona “ tahta bacak Frida “ lakabı takılır ve bu durumdan çok etkilenir . Uzun bir süre yatağından çıkamaz . Annesi muhafazakar, kuralcı biriyken babası daha açık fikirli, sanata düşkün biridir . Annesi Frida’nın rahibe olmasını isterken, o doktor olma hayali kurar. İleriki dönemlerde bu hayalini gerçekleştirecek adımlar da atar. Ama hayat malesef onun istediği şekilde ilerlemez. Geçirdiği tren kazası ile hem ilk aşkını kaybeder, hem doktor olma hayalini . . Sonra hayatına herkes tarafından bilinen Diego girer. Ona büyük bir aşk ve tutkuyla bağlanır. Hiçbir zaman tek eşli olmayan, onu daima aldatan Diegoya saplantılı bir şekilde bağlanır . 2 kez evlendiği Diego hayatını bir yandan olumsuz etkilerken bir yandan sanata olan yaratıcılığını olumlu yönde etkiler . Dünyaca ünlü bir ressam olmasına zemin hazırlar . Zorluklarla, acılarla, ihanetlerle geçen hayatı 47 yaşında sona erer. Kısacık hayatıyla, hayata bakışıyla, insanları derinden etkileyen sözleriyle dünyaca ünlü bir ressam kalır geriye . . Frida Kahlonun hayatını daha yakından görmemi sağlayan bir kitap olarak, biyografik kitap okumayı seven herkese öneririm , keyifli okumalar . Hayatın kabul edilse de edilmese de her birimiz için benzersiz yaratılmış bestesi var . Önemli olan sana bahşedilen besteni hangi seçtiğin notalarla, hangi tempoda yaşayacaksın . Pop musun, rock mı, jazz mı yoksa acı kokan bir şarkı mı ? Karar senin . Nasıl bir bestesin ? Hayatındaki insanlar seni nasıl bir beste olarak yorumluyor hiç
2021 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 21:22
Kitabı okumaya başladığımdan itibaren beni etkisi altına alan ve bitirmeden bırakmak istemediğim bir kitap oldu. Frida'nın zorluklar içinde geçen hayatı, kazaları, geçirdiği ameliyatlar, aldatılmaları, terk edilişleri, hastalıkları içinde yaşamaktan vazgeçmeyen bir Frida görüyoruz. Her şeye rağmen özgürlüğünden asla ödün vermeyen bir kadın. " Acı çekmek, yara almak, sızlamak ve özlemek üzerine yazılmış bir kader oyunun kurbanı hatta kahramanıydım hep." sözü hayatının özetini oluşturur. Belki bizim hayat görüşlerimize göre zıt bir yaşam şekli var fakat kendine has özellikleri ve her şeye rağmen mutlu olma çabaları birçok kadının örnek alması gereken özelliklerdir. Yaşam öyküsü beni derinden etkiledi. Frida'nın hayatı hakkında bilgi sahibi olmayanların mutlaka okuması gereken bir eser.
·208 syf.·
2020 13. kitabı
Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon... 20. yüzyılın başarılı ressamlarından , Picasso'nun "biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz" diye bahsettiği kişi. Adını sürekli duyduğum bu kadının öyküsünü çok merak ediyordum ve kitabı okumaya başladım. Hayatı çocukluktan zorluklarla başlamış, sağlık sorunlarıyla boğuşmuş. Yaşı ilerledikçe ve hayatının kazası! Diego ile tanışınca bu zorlukla ve acılara yenileri özellikle Diego kaynaklı sıkıntılar eklenmiş. Kitap akıcıydı. Sayfaları çevirdikçe Frida'nın psikolojik çöküntülerini ben de hissediyordum. Kitap sayesinde Frida'nın sanatı, özel hayatı; umutları, heyecanları, mutlulukları kısacası duyguları hakkında birçok bilgi edindim ve okudukça hayranlığım arttı. Kitabın sonunda yer alan tabloları ve tablolar hakkındaki bilgilerin verildiği kısmı çok beğendim. Keşke bi de tabloları renkli olsaymış. :) "Frida Hikayeleri ve güncelerde yazan hiçbir cümle Frida'ya ait değildir" demiş yazar. Keşke biraz Frida'nın kendisinden alıntılar görebilseydik. İyi okumalar.
2022 44. kitabı
Ben kırık dökük bedenimin içinde kusursuz ruhumla hep özgürdüm. Hiç esir olmadım dünyaya ta ki Diego cehenneminde yaşarken, cennet kokusu huzuru yaşıyor taklidi yapasıya kadar. Diego herkesin göremediği cennetini cehenneminde gizlemeyi başarırdı. O gizemli cennetin varlığının kutsallığı beni ona esir etmeyi başarmıştı. İnsanca yaşamayı başaramayanlara körüm. Kendi ritminde hayatıma neşe ve özgürlük katmak benim işim. Ne kurbanım, ne de katilim. İnsanım ve olması gerektiği gibi merhamet ve vicdan sahibiyim ve dürüstlük kimliğim ilan edeceğim. Bir Osman sınav eseri
1000k
2021 14. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 10:28
Picasso'nun "Biz onun gibi insan yüzleri çizmeyi bilmiyoruz " dediği Frida Kahlo'nun hayat hikâyesini anlatan biyografi kitabı. Acının, kederin içinde umut, hırs, heyecan, şehvet ve mutluluk yaşatabilen muhteşem bir kadın. Yazar, Frida'nın karanlık hayatının içinden dışarıya yansıyan tüm renkleri anlatmak için kelimelerin yetmediğini vurgular. Kitabın içerisinde bulunan "Günce ve Frida Hikâyeleri" Frida ruhu ile onun gibi düşünme cabasıyla yazara aittir. Yazar, ben bunu yaşasaydım cümleleri ile yargılamak yerine ben Frida olsaydım diyerek onu, yaşadıklarını ve ruhunu hissetmeye çalışarak okumamızı tavsiye ediyor. Geçirdigi trafik kazası nedeniyle hayatı boyunca tam 32 kere ameliyat geçirir. Bu kazadan sonra uzun bir süre yatağa bağımlı hale gelir. Yatağa bağlı kalınca resimle hayata tutunur. Frida, sanatla hayatta kalabilmeyi başarır. Yaratıcılığının kaynağı hayatındaki eksiklikler ve yaşadığı sorunlardır. Benim Fridayla ilgili okuduğum 2. biyografi kitabı. Daha önce "Frida - Aşk ve Acı " kitabını okumuştum. Hayat hikâyesi ve yaşadıkları okunmaya değer bir ressam herkesin bu muhteşem dayanıklı, güçlü kadının hikâyesini bilmesini, okumasını isterim.
Bir Frida geçti bu dünyadan
2020 291. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2020 09:23
Frida Kahlo'yu anlamak,hayatı hakkında detaylıca bilgi sahibi olmak için okunması gereken bir eser. Yazarın dilinden Kahlo'yu anlatan kitabın sonunda Frida'nın vasiyeti, tabloları, kıyafetleri,takıları yer alıyor. Toplumun geneli tarafından kaşları bitişik,bıyıklı,saçlarında sürekli çiçekler olan ve uzun boş elbiseler giyen feminist,asi ruhlu kadın olarak denilip geçilse de aslında ruhunda kopan fırtınaları, çocuk felcinden sonra hayatının nasıl değiştiğini,ailesini anlamak gerekiyor. Şimdiden keyifli okumalar :) #OkumakNeGüzelŞey
2021 57. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2021 04:31
Hangi dönemde yaşamış olursa olsun bir kadının içinde yaşadığı tüm duyguları sanat aracılığıyla bizlere aktarması gerçekten Harika... Resim yapmak benimde ilgi alanım ve gerçekten insan kendinden bir şeyler resmedince mutlu oluyor. Frida Kahlo , çok duyduğum ama araştırmaya vakit ayırmadığım bir ressamdı doğrusu Ben çok etkilendim Keyifli okumalar
Frida KahloNazan Arısoy · Dokuz Yayınları · 20191,752 okunma
Acıyı renklerle örten yaratıcı bir kimlik..
2023 41. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2023 17:59
Yazar kitabının son sayfalarında “Benim hayat görüşlerime göre oldukça zıt bir yaşam şekli var Fridaʼnın ama bir o kadar da hayranlık duyduğum özellikleri.” diyor Kahlo için. Benim hislerime de tercüman oluyor bu cümlesiyle. Hayatı karmakarışık acı olaylarla geçen bir kadın nasıl rengarenk olabiliyordu? Resimleri bana sanatsallıktan ziyade acıyı yaşatan, resimlerini sevemediğim bu kadının hayata karşı duruşu etkiliyordu beni de bazıları gibi. Frida bu da olmaz ne yapıyorsun böyle diye kızacak olurken dünyadaki pek çok kadını da görebiliyordum aslında onda. Kitapta da geçen şu cümledeki gibi: “Biseksüel gelişimi, tutkulu dişiliği, sanat başarısı, Diegoʼya olan sapkın aşkı, ihanetleri, aldatılışları, ailesi ile çatışmaları, babasına olan sevgisi ve onu gerçek diye nitelendirdiği aile sevgisinden uzaklaştıran kardeşi Cristinaʼnın ihaneti Fridaʼyı yarattı esasında.” Frida yaşadığı her şeyi kendi yüzünde sanatına bütün şeffaflığıyla aktarabilen, hayata sanatıyla tutunabilen güçlü bir insan olarak yaşamayı başarabildi. Bende de bu yüzden merak uyandırdı açıkçası. Taban tabana zıt olduğum bu kadını okuma serüvenim de karmaşık duygu durumlarına sürükleyerek akıp gitti. Gerçekten böyle insanlar vardı dünyada. Dünyaya kafa tutabilen deli insanlar. Deli diyorum çünkü ancak delilikle olabilecek şeyler yapmıştı bana göre. O kadar acı insanı delirtmesin de ne yapsın diye düşünüyor bir taraftan insan. Kitabı beğendim mi, kısmen evet. Yazarın okuduğum bu ikinci kitabında da kişileri anlatış şekli beni memnun etmedi. Bir biyografi kitabında anlatılan kişilerin duygularını kendi yazdıkları(varsa) üzerinden anlatılmasını beklerim. Yazarın yaptığı gibi kendisini kişinin yerine koyarak onun ağzından cümleler kurmak doğru mu bilmiyorum. Beni bu durum rahatsız etti. Ve kitabın gerçekliğini
·208 syf.·
2020 32. kitabı
Acılarla ve sanatla dolu bir hayat... Her şeye rağmen hep özgür kalan ve hayata sımsıkı tutunmaya çalışan güvercin ...O, yaşadığı dönemde de ,öldükten sonra da hep kendinden söz ettirmeyi başarabilen bir kadın...O, elbette Frida Kahlo... Frida'yı bu sefer Nazan Arısoy kaleminden okudum..Doğumundan ölümüne kadar ki yaşamını,sanatını kendini onun yerine koyarak anlatmaya çalışmış.Kitabın başında yazar, kitapta yer alan Frida Hikayeleri ve güncelerde yazan hiçbir cümlenin Frida'ya ait olmadığını belirtmiş.Açıkcası bunu okuyunca biraz yadırgamıştım.Sonuçta bu kişi sıradan biri değil,Frida Kahlo..Onun yaşadığı hisleri nasıl okuyucuya kendi cümleleri ile geçirecek diye düşünerek başladım kitaba fakat okudukça gördüm ki son derece yanılmışım.Gerçekten yazar Frida ile müthiş bir duygusal bağ kurmuş .Frida'nın ruhu ile onun gibi düşünme çabası çok başarılıydı."Ben bunu yaşasaydım"diyerek yargılamak yerine "ben Frida olsaydım" 'dan yola çıkarak onun yaşadıklarını ,ruhunu hissetmeye çalışmış ve bu hislerini de okuyucuya otobiyografi tadında akarmayı başarmış.Gerçekten o günceleri okurken Frida'ya ait olduğunu düşünerek okuyorsunuz. Frida Kahlo'yu bir kez daha ve farklı bir tarzda okumaktan mutlu oldum. Teşekkürler Nazan Arısoy.

Nazan ArısoyYazar · 14 kitap
Nazan Arısoy 1976 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam ve Halkla İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Çeşitli kurumlarda Öğretmen, Eğitmen, Üst düzey yönetici asistanı, Müşteri ilişkileri uzmanı ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü pozisyonlarında görev yapmıştır. Babasının gazeteci ve annesinin edebiyat öğretmeni olması yazarı edebiyata sürüklemiştir.