Frida Kahlo

Gece Kitaplığı Yayınları

Fırçanın Ardındaki Kadın: Acıya Renk Katmak
2025 64. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 01:06
Bazı kadınlar vardır; yaşadıkları acıyla değil, o acıyı nasıl dönüştürdükleriyle hafızalara kazınır. Frida Kahlo da onlardan biri. Nazan Arısoy’un kaleminden okuduğum bu kitap, sadece biyografik bir anlatı değil; aynı zamanda bir ruhun iç sesi gibiydi. Frida’nın inişli çıkışlı hayatını sayfalar ilerledikçe değil, kalbimde hissederek okudum. Hayatla bu kadar kavga etmiş, bu kadar kırılmış bir kadının hâlâ sevmeye, üretmeye devam etmesi beni çok etkiledi. Kitap, Frida’nın yalnızlığını, aşkını, dirençle ördüğü kimliğini şiirsel bir dille sunuyor. Zaman zaman bir tabloya bakıyor gibi hissettim, zaman zaman da hayranlıkla düşündüm: "İnsan ne kadar güçlü olabilir?" Bu kitabı özellikle güçlü görünmek zorunda bırakılmış ama içten içe yorgun olan herkese öneriyorum. Bir kadının iç sesini duymak, onunla birlikte ayağa kalkmak istiyorsanız bu kitap size iyi gelecek. Belki de Frida’yla birlikte siz de içinizdeki başka bir sesi fark edersiniz.
2021 24. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2021 22:06
“Gecelerim, çarpan kocaman bir yürek gibi. Gecelerim aysız; pencereden süzülen gri ışığa gözünü kırpmadan bakıyor. Gecelerim ağlıyor, yastığım nemli ve soğuk. Gecelerim beni yokluğuna itiyor; seni arıyorum, yanımdaki dev bedenini, soluğunu, kokunu arıyorum. Neredesin? Bedenim, şu sakat külçe, senin sıcaklığında bir an kendini unutmak istiyor. Gecelerim paçavraya dönmüş bir yürek. Gecelerim beni aşkla tutuşturuyor, ama senin eksikliğini çektiğini biliyor ve bu gerçek karanlıkta bir bıçak gibi parlıyor. Gecelerim sana uçabilmek, seni uykunda sarmalayıp bana getirebilmek için kanatları olsun istiyor. Ama gecelerim her türlü deliliğin yasak olduğunu ve düzensizlik yarattığını biliyor. Gecelerim senin ve benim hazza eriştiğimizi görmek için röntgencilik yapmak istiyor, ama bedenim birkaç sokağın ya da adi bir coğrafyanın bizi ayırdığını anlayamıyor…”
2018 15. kitabı
Yazarımızın da dediği gibi “Benim hayat görüşlerime göre oldukça zıt bir yaşam şekli var Fridan’ın ama bir o kadar da hayranlık duyduğum özellikleri. İnsan tam kızacak gibi oluyor ama sonra da kendini sorguluyor. Bu kadar vahim olayı,acıyı,ameliyatları,aldatılmaları,eziyeti,hastalıkları barındıran hayatının içinde ne kadar sağlıklı bir insan olarak yaşayabilirdi ki ? “ kesinlikle bu yoruma katılıyorum. Herkesin okuması gereken bir sanatçının hikayesi.
Frida KahloNazan Arısoy · Gece Kitaplığı Yayınları · 20181,752 okunma
"Ben aşkın, acının ve devrimin kadınıyım."
2021 45. kitabı
. . . "Ben kırık dökük bedenimin içinde kusursuz ruhumla hep özgürdüm." "Gez ve kimseye söyleme, gerçek bir aşk hikayesi yaşa kimseye söyleme. Mutlu ol kimseye söyleme, insanlar güzel şeyleri mahveder." "Başıma gelen en iyi şey acı çekmeye alışmaya başlamam." 20. yüzyılın başarılı ressamlarından olan Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderon. Toplumun geneli tarafından hor görülen, bıyıklı, kaşları bitişik ve saçlarında sürekli çiçekler olan feminist, asi ruhlu kadın. Büyük acılar yaşayan ruhunu ve bedenini aşka ve sanata adayan böylesine güçlü bir kadının hayat hikayesinden etkilenmemek mümkün değil. Fakat kitabın eleştirilecek yanları da yok değildi elbette. Ben gözüme çarpan şeylerden biraz bahsedeyim. Öncelikle kitap +18 bir bölümle başladı. Bu gerekli miydi bilmiyorum. Ön sözde, "Frida Hikâyeleri" ve "Günceden" bölümlerindeki ifadelerin hiçbirinin Frida'ya ait olmadığını söylemiş yazar ve "Frida ruhu ile onun gibi düşünme çabamla kendimce, Naz'ca yazdığım cümlelerdir." demiş. Bunun biraz gereksiz olduğunu düşündüm. Ve açıkçası beni olaylardan biraz uzaklaştırdı bu bölümler. Ama genelden ayrı tutarak bakıldığında yazar Frida'nın ruhunu ve duygularını çok iyi bir şekilde özümsemiş ve bu bölümlerde de en güzel şekilde yansıtmış bence. Sadece aralarda değil de ayrı olsa daha iyi mi olurdu diye düşünmeden edemedim. Akış sıkıcı değildi fakat noktalama ve yazım yanlışları çok gözüme batıyordu. Her şeyi geride bıraktığımızda kitap Frida'nın hayatını güzel bir şekilde anlatıyor muydu? Evet. Okunamayacak kadar vasat mıydı? Hayır. Okunabilir mi? Bence evet. Frida'yı merak edenlere okumalarını tavsiye edebilirim. Keyifli okumalar...
1000Kitap Gerçek Okurlar
2019 19. kitabı
Kayaların içinden fışkıran bir ağaç gibi Frida'nın zorlu hayat hikayesi. Onun yaşam koşullarını sıradan bir insan yaşasaydı adını asla duymayacağımız sıradan bir fani olarak yaşamını sonlandırırdı sanırım. Frida'ya hayranlığım biraz daha arttı. İlk defa bir kitaba yorum yapma ihtiyacı hissettim nedense.. Nazan Hanım da çok güzel anlatmış. :)
2018 28. kitabı
Yazarın kendini Frida' nın yerine koyarak yorumladığı güzel bir eser :) Açıkçası ben okumadan önce Frida Kahlo' nun hayatına dair pek bilgim yoktu. Bu kitap sayesinde hayatına dair bilgilerim oluştu. Eğer sizde benim gibi Frida'nın hayatı hakkında bilginiz yoksa bu kitabı okuyup bilgi edinebilirsiniz. Keyifli bir deneyim olabilir :)
2021 20. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2021 07:44
Herhangi bir biyografi kitabı ile asla karıştırmayınız. İlk sayfasından itibaren kaliteli bir dizi tadında okuyabileceğiniz, bir kadın ne kadar acı çeker, ne kadar hisseder ve en önemlisi de ne kadar sevebilir sorularının Hayretler içerisinde cevaplarını bulabileceğiniz bir kitap. Hiç düşündünüz mü? Bir insana ne kadar aşık olabilirsin, Ne kadar acı çekebilirsin, Bu acıların ateşi ile ne kadara kadar isyan etmezsin.. Okumanız için tavsiye edebileceğim akıcı ve hayat dersi tadında aşk kitabı.
2023 3. kitabı
Nazan Arısoy'un kendine özgün anlatımıyla yazılan eser bir biyografi türündendir. Frida'nın yaşadığı zorlukları, yaptığı çalışmaları anlatmıştır. aynı zamanda eserde Frida'nın güncesinden yazılar, eserlerinin fotoğrafları ve kişisel eşyalarının fotoğrafları bulunmaktadır. dili ise gayet açıktır.
2019 135. kitabı
Kitabının önsözünde edebiyat öğretmeni bir anne ve gazeteci bir babanın çocuğu olduğunu, Marmara Ünv. Eğitim Fakültesini bitirdiğini belirten yazarın kitabı anlamsız cümlelerle, zaman kaymalarıyla ve yazım yanlışlarıyla dolu. Yayınevinin kontrolsüzce basımı da eleştirilerime hedef olabilir. Okurken sinir bozucu olarak nitelendirebileceğim bu duruma rağmen Frida’nın hayat akışının merakıyla okumaya devam edebiliyorsunuz. En fazla bir saatinizi ayırarak İnternetten Frida hakkında çok daha kaliteli bilgi edinmeniz mümkün.
2018 52. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2018 20:42
Okursanız size hayattan bir parça katabilecek bir kitap. Bir yaşam öyküsü. Ünlü ressam Frida Kahlo'nun katlandığı sıradan olmayan acılar. Ve o kadar şeye dayanan bir insanın hikayesi. Ve son alarak, adi Diego

Nazan ArısoyYazar · 14 kitap
Nazan Arısoy 1976 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam ve Halkla İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Çeşitli kurumlarda Öğretmen, Eğitmen, Üst düzey yönetici asistanı, Müşteri ilişkileri uzmanı ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü pozisyonlarında görev yapmıştır. Babasının gazeteci ve annesinin edebiyat öğretmeni olması yazarı edebiyata sürüklemiştir.