Levayih-i Hayat (Hayatttan Sahneler) İnceleme
2020 19. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2020 22:19
Merhabalar,buradaki ilk inceleme yazımı bu kitapla açmak istedim.Kitap; evlilik,kadın-erkek eşitsizliği ve toplumda kadına verilen değelerleri gerçekçi olarak betimleyici bir formda bize sunmuş ve bize de okuması düşmüş. Kitapta ilk olarak Mehabe karakterinin kusursuz ilerleyen evlilik hayatından bahsetmesini ve kardeşine mektup yoluyla bunu yazmasını ve devamında ise kardeşi Fehame'nin bayağı devam eden evlilik hayatını görüyoruz.Bu ikilinin birbirlerini anlama yolundaki nasihatlerini,birbirlerine olan saygı ve kardeş sevgisi çercevesinde olayları farklı açıdan ele almalarına şahitlik ediyoruz.Kitap, o dönemde eğitimli yüksek kesimin; evlilik müesesesinin nereye konumlandırdığı ve toplum içinde nereye konumlandırıldığındaki farkları açık bir şekilde görüyor ve eleştiriyoruz. Sonuç olarak; kadınların erkeklere olan aşkından çıkan bunaltılardan,düşkünlükten ve erkeklerin aldatmasından doğan bir başkaldırmadan bahsediyor.Kısmen bu başkaldırı gerçekleşiyor olsada insanlara özellikle de kadınlara ''kendi ayakları üstünde durmanın '' önemini öğretiyor. Ek olarak,her genç kızın okumasının gerektiğini düşünüyorum.Ben 19 yaşındayım ve bu kitabı okuduğuma mutluyum.
Levâyih-i Hayat (Hayattan Sahneler)Fatma Aliye Hanım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,2bin okunma