2020 8. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2020 23:55
Hayatımın her döneminde okuyabileceğim güncelliğini bence hiçbir zaman yitirmeyecek olan bir kitap 1984. George Orwell ın kehaneti de diyebiliriz aslında çünkü ister istemez bahsedilen hayatla yaşadığınız hayatı karşılaştırmaya, ilişkilendirmeye çalışıyorsunuz. Avrasya Okyanusya ve Doğu Asya savaşlar yüzünden bölünmüş ülkelerdir. Okyanusya nın başında despotluğuyla bilinen ve her yerde boy boy asılı fotoğraflarında her açıdan sizi gözlediğini düşündüğünüz 'seni görüyorum' bakışlarıyla big brother vardır. Big brother aslında kurgusal Bi karakterdir ama onun asıl gerçekliği bir sürü mekanizmaya sahip olan korkunç bir sisteminin olmasından gelir. Tele ekran denilen ( bir çeşit televizyon) sizi sürekli izler. Evinizde (ne kadar sizin eviniz denilebilirse) işte, sokakta her yerde izlendiğinizi, dinlendiğinizi düşünün. Uyurken bile en ufak karşıt görüşü sayıklamanız sizi düşünce polislerine tutuklatabilir hatta sizi ihbar eden bu sistemle büyütülmüş çocuğunuz bile olabilir. Özgürce düşünmek, hareket etmek, yazı yazmak, istenilen dışında kitap okumak, aşık olmak, sevmek, sevilmek... Bunların hiç biri yok hayal bile edemezsiniz onda bile yakalanabilirsiniz çünkü.Sizin hayatınız yok tek gerçek hayat partinin hayatı. Kurallar önceden bellidir ve siz de bu kurallara uymak, zihninizi buna inandırmak zorundasınızdır. Doğruyu yanlışı ayırt etmeye çalışmayın bunu düşünmek bile size çok ağır bedeller ödetebilir. Böyle bir dünya da yaşamak ne kadar zor olurdu değil mi? İşte böyle bir dünyada hayatta kalmaya çalışan kırklı yaşlarda ki Wınston Smith in çalışan aklıyla(!) yaşadığı dönemin çelişkilerle dolu savaşını okuyacaksınız ve sonuna kadar sahip çıkmaya çalıştığı aşkına şahit olacaksınız
1984George Orwell · Can Yayınları · 2018200,5bin okunma