2020 26. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 10:09
İnce bir kitap ama tam bir baş yapıt. Ikinci okumam sanırım birdaha yeniden okurum. İlk okumamda ne çok zorlanmıştım geri dönüp durmuştum kahramanları anlamak için. Gerçek mi hayal mi? Yaşayanlar mı yoksa ölüler mı konuşuyor ? bugün mü dün mü ? derken büyülü gerçekçiliğin çok iyi bir örneğini okuyorsunuz . Latin amerika edebiyatının bu yönünü seviyorum galiba aslında bildik bir hikayeyi bukadar farklı teknikler gerçeküstücülük ve kurmacayla anlatmaları beni büyülüyor. Bu yüzden Terra Nostra' yı sevmistim . Yazı tekniği acısından okunması zor bir kitap ama fantasik gerçekçilik de denilen bu tür farklı kitap okumalari yapmak isteyen herkese tavsiye ederim. Annesi öldükten sonra babasını bulmak için annesinin yıllar önce terk ettiği kasabaya giden gencin bu ıssız terk edilmiş yerde karşılaştığı insanlarla, ölmüş olan babasını tanıma yolculuğunu anlatıyor kitap. Meksikanın mitoloji alt yapısını, batıl inançlarını, halk öykülerini ; gerçekle düşü, ölümle yaşamı iç içe katarak büyülü bir yolculuğa çıkartıyor bizi. ölülerin bir türlü huzura kavuşamadığı bu nedenlede huzursuz bir şekilde zaman zaman ortaya çıkıp sayıkladiklari bir kasabadır bu yer.... Kasabadakiler huzursuz ve acı çekiyor ruhları bir türlü huzuru kavuşmaz... Çünkü bu toplumsal çürümüşlük içinde isteyerek yada istemeden bir şekilde ahlaksızlığa, suça, haksızlığa bulaşmışlar ve hepsi babasını tanıyor. Babası Pedro Paramo ise acımasız bir toprak ağasıdır. Bütün kasabalıya zor kullanarak topraklarına el koymuş buna itiraz eden yada engel olmaya çalışan her kimse çeşitli komplolarla yok etmiş öldürmüş yahut öldürtmüş. Böylece zamanla kurduğu çeteyle sözü geçen tek adam olmuş. Sistemin ayakta tutmaya çalıştığı acımasız gaddar bir kişiliktir. Bütün bu gercekustuculuk içinde 20 yüzyılın başlarında ki Meksika'nın yaşadığı toplumsal durumuda somut bir şekilde gözler önüne seriyor yazar. Meksikada ki adaletsiz düzene karşı ayaklanmış ihtilalciler köyün ağası olan babasının evine gelip söyle derler ona; "hükümete ve sizin gibi adamlara karşı ayaklandık, çünkü dayanamıyoruz artık. Hükumetin tutar yani yok; hepiniz madrabaz, aşağılık adamlarsınız. Hükûmet hakkında daha fazla konuşmayacağım, bundan sonra kurşunları konusturacagiz çünkü." der Meksika 20 yy başında kötü yönetimlerin yarattığı adaletsizlik, açlık, yoksulluk, cahillik, ahlaksızlık, toplumsal yozlaşmayı ve buna karşı toplumsal ayaklanmayı da kitabın sonunda kurguya başarılı bir şekilde dahil ediyor. Marquez 'ın en etkilendiği yazardır Rulfo. Kitabı ona bir akşam arkadaşı verir, önüne fırlatıp sen de yazdığını mı sanıyorsun al oku der. O gece sabaha kadar defalarca okur kitabı büyük bir hayranlık ve şaşkınlıkla o kadar etkilemiştirki kitap onu rivayete göre kitabı ezberler. Ve Yüzyıllık Yalnızlık için ilham olur. Gabriel Garcia Marquez Gabriel Garcia Marquez
Pedro PáramoJuan Rulfo · Yapı Kredi Yayınları · 20052,267 okunma