"Hamlet" - Dikkat Spoiler İçerir!
2020 14. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2020 23:45
Kral tahtına oturmak ve namusu olan annesini elde etmek için öz amcasının babasını öldürdüğünü, geceleri ortaya çıkan hayalet babası tarafından öğrenmiş olması Hamlet'i çılgına çevirir. O andan itibaren kime güveneceğini bilmeyen Hamlet tamamen yalnızlığa terkedilir. Hamlet'in çevresinde ki herkes türlü oyunlar oynar ve arkasından iş çevirir. Krallığın yeni varisi olan amcası sadece tahtına değil, annesine de sahip olur. İlerleyen zamanda yalnız kaldığını, gücünün tükendiğini ve infazının yakın olduğunu anlayan Hamlet, amcasına karşı içinde olan kin ve öfke duygusu tavan yapar. Bir yanda intikam ateşi ile yanıp tutaşan yeğen diğer tarafta ise ondan kurtulmak için bütün pisliklere kalkışan kral vardır. Hamlet o andan itibaren attığı her adımı hesaplayıp, aklını kullanarak yaşamını sürdürmeye devam eder. Zafer kazanılması için mutlaka bir tarafın mağlup gelmesi gerekir. Durumda böyle olunca taraflar kendinin  kazandığını düşünse de herkes zarar görür. Hamlet'in trajedisi insanın yüreğini sızlatıyor. İnsanın içinde ki ateşi söndürmek uğruna yapacağı bütün deliliği acıklı yüzüyle bizlere gösteriyor. İntikam, insana ve insanlığa yön veren en güçlü dürtülerden biridir. Terkedilen, aşağılanan, zulüm gören, reddedilen, bireysel veya ulusal mağduriyetler yaşan herkesin ortak arzusu: "İntikam." Hepimiz içimizde bir miktar intikam taşıyoruz. Şahıslara karşı içimizde ki öfke duygusu tıpkı pimi çekilmiş bomba misali, saldırganlık içgüdüsü hâlihazırda bekliyor. Genelde intikam duygusu besleyen kişilerin sağlıklı düşünemediği ve olaylar karşısında zarar gördüğüne çoğu kez şahitlik etmişizdir. Tüm olumsuzluklara rağmen malesef insanız ve hepimizin içinde bizleri azdıran bir nefis var. Nefis, insana en yakın şeytandır. Onun kontrolünü elinden bir kaçırdın mı bambaşka olaylar ile burun buruna gelir, yaptıklarınızın karşısında kendinizi tanıyamazsınız. Kitabı okurken duygusal olarak kalbimin sızladığını ve bir miktarda daraldığımı hissettim. Shakespeare tragedyalarına şiirsel anlatımını eklerken sadece akıcığı üst düzeyde tutmuyor, ilerleyen her bölüm heyecan artıyor ve okurun o an ki hayatını sonlandırıp direk kitabı bitirmeye sürüklüyor. Bu kadar değerli bir tragedyayı okumanızı kesinlikle tavsiye ederim.
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202358,4bin okunma