ABSÜRD BİR ÇAĞ VE ABSÜRD TİYATRO
2020 12. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2020 01:07
Kitaptan bahsetmeden önce tiyatroya ilgisi olan ve okumak isteyenler için kısaca Absürd Tiyatro nedir bundan bahsedeyim. Absürd Tiyatro 2. dünya savaşından sonra 1950 yılarında ortaya çıkmış bir türdür. Bu savaşın yazın türündeki büyük etkisi de rahatlıkla görülebilir. Absürd Tiyatro savaş gibi kendinden önce tiyatro kurallarını yıkıp geçmiştir. Klasik tiyatronun o güne kadar getirdiği olay örgüsündeki serim, düğüm, çözüm unsurunu, dekor kurallarını, biçim kurallarını reddeder. Samuel Becket ve Eugene Ionesco bu türün önderleri sayılabilir. Kitapta ise bu türün önemli isimlerinin oyunlarına yer verilmiş. İlk oyun önder olarak nitelendirebileceğimiz Ionesco'nun Amedee isimli eseri. Absürd tiyatronun özelliği olarak sayabileceğimiz soyutluk, metaforik anlatım, insan psikolojisin yansıtma bu oyunda fazlasıyla bulunuyor. Oyunların içeriğine dair pek fazla bilgi vermek istemiyorum çünkü günümüz insanının tüm yıpratıcı yönlerini ele alan bu değerli eserleri okuyun istiyorum. Bu bağlamda size ufak bir yüz görümlüğü olması adına bende en çok etki bırakan oyunlardan bir kaç alıntı paylaşacağım. EDWARD ALBEE-Hayvanat Bahçesi Masalı syf-175 ve 176 ...Benim köpeğe yiyecek vermem bir sevgi göstergesi miydi? Ve acaba köpeğin beni ısırmaya çalışması sevgi göstergesi değil miydi? eğer bu kadar yanlış anlıyorsak sevgi diye bir sözcüğü neden yarattık ki? Bu tiradı baştan sona okursanız eğer bu son cümlenin ne tür bir yakarış olduğunu çok daha iyi anlarsınız. Şimdi gelelim kitabın son oyununa ve çıkalım şimdiye kadar bize öğretilen tiyatro sanatının dışına. Samuel Beckett'in Sözsüz Oyunu artık bir doruk diyebiliriz çünkü bu oyunda söz yoktur tiyatro ise sözlü bir sanattır. Eğer yorulmadan buraya kadar geldiyseniz sizinle Sözsüz Oyunun bir kısımını paylaşmak istiyorum ama kesinlikle tamamını okumanızı öneririm çünkü bana göre tekrar tekrar okunması gereken, içinde insanlığın bütün hallerini bulabileceğiniz bir metin. #92707759 Bu alıntımın devamını paylaşmak istiyorum. SAMUEL BECKETT-Sözsüz Oyun syf-189 Derhal sahneye geri atılır, düşer ,hemen kalkar, tozunu silker, yana döner, düşünür. Sol taraftan düdük sesi gelir. Düşünür, sola yönelir, tereddüt eder, bir kez daha düşünür, durur, yana döner, düşünür. Yukarıdan küçük bir ağaç iner. Yerden bir metre yükseklikte tek bir dalı vardır ve dalın ucunda yerde yuvarlak bir gölge oluşturan birkaç palmiye yaprağı bulunmaktadır. Düşünmeye devam eder... Devamını sizin merakınıza bırakıyorum. :) Yaşadığımız yüzyıldaki insan ilişkilerini, kendimizle olan çelişkilerimizi ve tüm bunları seçişimizi göz önünde bulundurursam bana göre çağımızı en iyi anlatan oyunlar Shakespare, Sophokles, Moliere değil Albee, Beckettdir. Buraya kadar okuduysanız absürd tiyatro hakkındaki düşüncelerinizi benimle paylaşabilirsiniz. Anlamlı okumalar!
Kültür-Sanat
Absürd TiyatroKolektif · İmge Kitabevi Yayınları · 199511 okunma