·456 syf.····Okunma: 30 Kasım 2020 17:26 “Bir çocuk ne kadar çok sağlıklı ilişkiye sahipse, travmadan kurtulup sağlıklı bir biçimde hayatına devam etme ihtimali de artar. İlişkiler değişimin aracıdır ve en güçlü terapi insan sevgisidir.”
Yazarımız psikiyatrist Perry bize tanık olduğu, alışıla gelmişin dışındaki vakalarından örnekler sunuyor. Kitapta 12 tane vaka bulunuyor ve genel olarak çocukluk travmaları üzerinde durulmuş. Yazarımız nöropsikiyatrik (en sevdiğim yaklaşımlardan) bilgisiyle adeta zihnimizi süslüyor. Sadece vaka içerisinde danışman-danışan ilişkisini daha fazla görmek isterdim ama genel olarak bilgilendirme temelli ilerliyor kitap.
Öncelikle kitabın ismini ilk duyduğumda reklam için böylesi bir başlık kullanılmasını doğru bulmamıştım. Ta kii bu vakalardan köpek gibi büyütülmüş vakasını okuyana dek. Gerçekten de böyle bir olayın yaşanması durumu sizi fena halde sarsıyor.
Kitapta istismardan ihmale, tecavüzden beyin yıkaması durumlarına kadar kötü olaylara şahit olan çocuklardan bahsediliyor. Her sayfada farklı duygular kol geziyor vücudunuzda. Kime öfkenizi kusacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz. Zaten bu biraz da böyle değil midir? Davranışlarımızın sebep-sonuç ikilemi içinde açıklanması suçlanacak kimseyi çıkarmaz karşımıza genelde.
Kitaplar üzerine konuşmayı çok severim ve psikoloji temelli bu kitabı meslektaşlarımla değerlendirmek çok farklı açılardan bakmamı sağladı. #adsızkitapseverlere çok teşekkür ederim.
İhmalin istismar kadar önemsenmediği hala daha böylesi kötü durumların üzerinde durulmadığı bu dönemlerde toplum olarak bilinçlenmek temennisiyle. Keyifli okumalar dostlarım pek keyifli olamasa da..