2019 16. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2019 17:21
Ulasimda devrim niteliginde bir gelisme 1869 yilinda Suveys kanalinin acilmasi. Öngörüleriyle meshur Jules Verne de bu gelisme karsisinda bos durmamis, küresellesmenin ilk romanlarindan birisini yazmis, ki fransa disina adimini hic atmadigi soyleniyor. Bas karakter Phileas Fogg dostlariyla girdigi bahis sonucu dunyayi 80 gün icinde kat etmeye calisirken maceradan maceraya atiliyor. Neredeyse 150 yillik bir romana göre tempo oldukca akici. Fakat bu arada bas karakterin gizemi ve motivasyonu nedir (ingilizlerin bahis duskunlugu disinda) sorularinin cevabini kitabin sonunda bulurum sandim, yanildim :) Cevap daha cok, macera icin macera. 1870 yillarinda Ingiltereden, Misirdan, Hindistandan, Hong Kongdan, Japonyadan, Birlesik devletlerden kesitler sunmasi hosuma gitti. Verne baskan ingilizlere inceden dokundururken, amerikalilara dogrudan giydirmis. Bu da ilginc bir nüans :) En temiz kalpli, caliskan, saf karakterin fransiz olmasi da ufak bir vatanseverlik diyelim. Bilimkurgunun babasi oldugu icin ve cok sempatik oldugu icin 7 ten 8 yildiz. Ayrica seyahat ve maceraya kim hayir diyebilir ?
Seksen Günde Dünya GezisiJules Verne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202324bin okunma