···Okunma: 02 Aralık 2020 20:54 İlk polisiyeyle tanıştığım yazar olan Ahmet Ümit beni polisiye kitaplarını sevdiren yazardır. Kitaplarını elinden bırakmanız kesinlikle mümkün olmuyor. Sonra neler olacak diye hep merak ediyorsunuz ve aklınız hep kitapta oluyor. İstanbul Hatırası ile birlikte Ahmet Ümit'ten 3 roman bitirmiş oluyorum. Polisiye okumayı deneyecek olanlara kesinlikle öneriyor ve bundan sonraki cümlelerimin spoiler içereceğini belirtmek istiyorum. :)
Mekanımız isminden de anlaşılacağı üzere İstanbul. Başkomserimiz Nevzat ve ekibi Zeynep ile Ali, İstanbul'un tarihini anlatan önemli mekanlara bırakılan cesetlerin sırrını çözmeye çalışıyorlar. Hikaye ilerledikle katil o mu bu mu derken aslında hiç beklenmeyen kişiler çıkıyor ve bu kişileri kitabın sonuna doğru neredeyse anlayamıyorsunuz.
Bırakılan her ceset İstanbul'un kuruluşundan itibaren buraya hizmet etmiş kral, imparator, padişah gibi yöneticilerin yaptırdıkları önemli eserlerin önüne bırakılıyor ve elleriyle ileride nereye bırakacaklarını gösteren bir ok şekli yaratılıp avuçlarına da o döneme ait sikkeler ve paralar bırakılıyor.
Kitabı okurken ayrıca İstanbul tarihi hakkında önemli ayrıntılara da yer veriliyor. Uzun zamandır bir roman okurken bu kadar kültürel ve tarih açısından bilgilendiğimi düşünmüyorum. Sanki İstanbul üzerinde hüküm sürmüş tüm ülkeler, imparatorluklar gözümde canlandı.
Keyifli okumalar dilerim... :)