#okudumbitti
#MaksimGorki
#EkmeğimiKazanırken
#435sayfa
Selamlar herkese. Maksim Gorki üçlemesinin ikinci kitabı Ekmeğimi Kazanırken.. Nasıl bir yaşanmışlık, nasıl bir çocukluk demeden geçemiycem. Kitabın ismine bakıpta ekmeğini kazanmaya başladığına göre delikanlılık dönemi diye düşünenler varsa benim gibi yanılıyorsunuz demek isterim.. Çocuk işçi maksim'i tanıyoruz aslında. Üçüncü kitaba bırakayım ben detaylı yorumu. Alıntılar zaten çok şey diyecek size.
"Aferin sana! Sabır acıdır, ama meyvesi tatlıdır" biraz erken öğrenmeye başladın be çocuk
"Tanrı'yı beş paralık konulara karıştırmaları içimi eziyor, bu yüzden de kendimi görülmez bir güç tarafından gözetleniyormuş gibi hissederek elimde olmadan çevreme bakınıyordum"
"Ninemi anımsadım mı da, bütün kötü şeyler benden uzaklaşıyor, herşey değişiyor, çok daha ilginç ve hoş oluyor, insanlar daha sevecen, daha iyi yürekli oluyorlar..." bir çocuğun kalbinde böylesine güzel yer edebilmek
"Aslında bütün kitapları okuyacaksın, ki iyisini, doğrusunu bulabilesin" yanniii ah ömer yetermi ki?!
"Kitao oku, gereken herşeyi kitaplarda bulacaksın. Kitap deyip geçme"
"Cahil adamın öküzden farkı yoktur. İster çifte koş, ister mezbahaya yolla, farkında bile olmaz" ben demedim görki diyor
"Bir gün kendisine dünyada başka kitaplar da olduğunu söyledim. Yeraltı yayını, yasaklanmış kitaplar.. Bunlar ancak geceleri, bodrumlarda okunabilirlerdi" ay evet evet yasaklayın, yasaklayın ki cazip gelsin tıpkı gorki'ye olduğu gibi
"İnsanın en gözü dönmüş düşmanı, yine insandır" nokta atışı..
"Düştüğüm acınası durum, bu temiz yürekli genç insanları neden böylesine eğlendirmişti" " ah be çocuk onlar o kadar da temiz değiller demek ki. Sorgulayan bir gorki.. Hayat öğretiyor.
" Tanrı bizi dünyaya aklı birşeye ermeyen birer çocuk olarak gönderir, akıllı, bilgili ihtiyarlar olarak geri alır. Demek ki okumak gerekiyor"
"İnsanların ayıplarını izlemek, para ödemeden yararlanabileceğiniz tek eğlencedir"
"Kitaplarla birlikte buraya bahar geldi sanki, - dedi bir gün Sitanov.. Uzun süren bir kışın ardından pencerelerin ilk kez temiz havaya açılması gibi" Daha da nasıl anlatılır ki bu tutku