2020 75. kitabı
Merhaba cevizin müritleri, size çok güzel fantastik bir kitabın yorumuyla geldim bugün. Herosville normal yerleşim birimlerinden oldukça farklı üstelik bu köyde yaşayanların saklı mitolojiden haberi var. Ne mi bu saklı mitoloji? "Herkesten saklanmakta olan gerçekler" insanlar kör bir şekilde hayatlarını sürdürürken gözlerden uzakta fantastik yaratıklarla içiçe olmamız. Caelum köydeki diğer çocuklarla birlikte toplanır ve kendilerinden saklanan şeyleri öğrenmek için köyün kahramanı Lonicera teyzeyi büyüler. Lonicera'nın zihnindeki her şey Caelum'a aktarılmaya başlar. Ann ve Quercus'un ikizleri olur ancak kız olan insan değildir. Variabilitatemdir normalde ruhu dönüşsün diye öldürülmektedirler. Annesi Ann dönüşüme  karşı çıkar. Küçük bebek Lonicera'dır. Ailesi ve ikiz kardeşi tarafından saklanması ve utanılması gereken bir şey olarak görülmeye başlayan Loni büyük çember denilen büyücülük eğitimine çok nadir bir yetenek olan kehanetle katılmaya hak kazanır. Çemberde neler olacağını alıp okuyun millet spoiler olmasın. Daha ilk bölümde büyünün içine düşüyoruz. Fantastik bir dünyayı tanıması biraz zor olduğundan başlarda azıcık yavaş ilerleyen kitap daha sonrasında oldukça hız kazandı. Her bölüm başındaki ilk paragraflar harika bir anlatım tarzıyla yazılmış. Büyü çeşitleri, etfiner, liviner, habtiner gibi akılda kalması zor olduğu kadar yeni bir dünya yaratımı için gerekli olan nitelikleri taşıyacak kadar yabancıydı. Magartibus Hogwarts'a az çok benziyor. Uçan gemilerle ulaşılabiliyor olması, kamarada yeni arkadaşlıklar Harry Potter'ı andırmadı değil. Bu arada her yerde 8 sayısı göze çarpıyor 8 gemi 8 bina 8 öğreti 8 kişilik masalar. Belli bir önemi var mı bilmiyorum. Hocalara üstat deniyor ve üstat jenkins'e bayılmayan yoktur diye düşünüyorum. Bir de aşçı Lucian'a. Ders isimleri oldukça yaratıcı. Tek bir eleştirim var karakterlerin bazı konuşmalarını kitabın ruhuna aykırı buldum. Yeraltı edebiyatı olsa tamam ama fantastiğe gitmiyor bana göre. Örn: cadılar bayramına beraber katılak mı lan? Bir de kitapta zaman kavramı çok oturmadı kafamda günümüzde mi geçiyor, tamamen farklı bir dünyada mı? DEVAMI YORUMDA #saklımitoloji #çırakınseçimi
Çırak'ın SeçimiSena Cassel · Ayzıt Yayınları · 201926 okunma