KÖRLÜK
Adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir kentinde, arabasının direksiyonunda trafik ışıklarının yeşile dönmesini bekleyen bir adam ansızın kör olur. Ancak karanlıklara değil, bembeyaz bir boşluğa gömülür.
Sonrasında "beyaz körlük" adı verilen salgın tüm ülkeye yayılır. Ülkede yönetim, düzen kalmaz tüm körler tek tek şehrin bir köşesinde ki akıl hastanesinde karantinaya alınır. Roman karantinaya alınan 7 kişi üzerinden devam ettirilir. Bu akıl hastanesinde yaşanan olaylar herkesin psikolojisinde derin yaralar bırakacaktır. Ama 7 kişi içinde öyle biri vardır ki tüm bu salgına rağmen hiçbir zaman kör olmaz,bu onun için iyi midir yoksa ölümcül bir son mudur kimse bilemez.
Evet kabul edelim korkunc bir romandan bahsediyoruz bir gün trafik ışıklarında kör oluyor daha sonra tüm ülkeye yayıyor ve bir akıl hastanesinde ölüme terk ediliyorsunuz. Jose Saramago'nun müthiş bir gözlem yeteneği ile işlemiş olduğu bu kaotik dünya insanın karanlık yüzünün simgesi, nasil bencillestiğinin ve değer yargılarını yitirdiğinin hikayesidir.
İçinde bulunduğumuz karantina sürecinde okunmus bir roman olarak beni cok derinden etkilemis bir romandır,dönemin şartlarında okunmasi gereken bir kitap ve kesinlikle tavsiyedir.