Sene 2004 Ortaokul son sınıf öğrencisiyim
O dönemde şimdi olduğu kadar kitapkoligim :)
Dönem ödevleri verirdi öğretmenler, ben en sevdiğim ders olan Türkçe dersinden aldım dönem ödevimi,
Öğretmenim elinde 500 küsur sayfalık Yeşil Kaplı Sinekli Bakkal kitabıyla geldi;
" Al bu kitabı oku, incele, özetle ve bana bır.guzel dönem projesi hazırla. dedi
Tabi nerdee şimdiki gibi Google amcaya yaz konu.ozeti çıksın falan :)
Okumayı da seviyorum 3 günde okulda teneffüste,.evde yatakta her yerde okuyarak bitirip çok güzel bir ödev hazırlamıştım,
Çocuktum hatirlamazdim yıllar sonra okuduğumda farkina vardım ki, kitap o kadar biz ki (!)
Ahmet Hamdi Tanpınar, Sinekli Bakkal
İcin şöyle demiş;
“Kitabın asıl güzel ve büyük tarafı, yerli olması, bize ait şeylerle dolu olması ve cemiyet hayatımızın çok mühim bir dönüm yerinde, ondan kesilmiş bir makta gibi canlı, vazıh ve türlü maniyerden uzak bir aynası olmasıdır.” diyor.
Ne var ki Adıvar bir dönemi yansıtmakla yetinmiyor; amacı belli bir tarih dönemindeki yaşamı canlandırmak değil yalnızca.
Aynı zamanda bu insanların yaşamı dolayısıyla genel bazı siyasal ve toplumsal sorunlarla ilgili düşüncelerini anlatmak. Bundan ötürü romana koyduğu çeşitli çevrelerin bir işlevi de belli değerleri temsil etmektir.
Şöyle ki;
Sinekli Bakkal mahallesi gelenekleri ve insancıl değerleri sürdüren halk sınıfını; Hilmi ve arkadaşları devrimci aydınları; saray çevresi ise yozlaşmış yönetici sınıfı temsil eder. Güzel sesli Rabia'nın hafız olarak bütün bu çevrelere girebilmesi sayesinde bu çevreler bir olay örgüsü etrafında toplanır ve yerlerini alırlar.
Sinekli Bakkal
Sinekli BakkalHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 202222,8bin okunma