2020 58. kitabı
Kafası sorularla dolu bir genç olan Karl, İsa Peygamberin dönemini özellikle çarmıha gerilme olayına tanıklık etmek amacıyla, zaman makinesi ile Ms. 29.yy'a seyahat eder. Nasıralı İsa'yı bulduğunda farkeder ki aslında Yusuf ile Meryem'n oğlu Peygamber İsa sanılan kişi, bırakın peygamber olmayı başkalarının bakımına muhtaçtır. Ayrıca Hz. Meryem'in vurgulanan bakireliği ve namuslu oluşunun aksine, kitapta cilveli ve hafifmeşrep bir kadındır. Tarihe dair anlatılanların, yazılanların aksine, gerçeklerin bambaşka olduğu, önemli olayların yaşandıkları dönemlerden çok sonra kaleme alındıkları için, salt gerçeği yansıtmayıp mutlaka halka yön vermek için farklı anlatılmış olabileceğine değinerek, dinlerin oluşunu sorguluyor yazar. İnançlarım gereği, bazı durumların bu şekilde dile getirilmesi beni rahatsız etse de, kitapta vurgulanmak istenen şey okuduklarımıza, duyduklarımıza eleştirel bakabilmek, mantık süzgecinden geçirip, araştırarak inanmak olarak bakarsak evet okunabilir bir roman. Yanlı bir eleştiri olacak evet ama ben insanların inandıkları, inanmayı seçtikleri şeyler hakkında böylesine radikal söylemleri doğru bulmuyorum. İnançları aşağılamadan, inanılanın tam aksine bir kurgu oluşturmak, bunu dengeleyebilmek oldukça zor. Bilmiyorum bu dengeyi yazar yakalayabilmiş mi ya da yakalamak istemiş midir? Sonuçta bilim kurgu türünde bir roman ve kalemini kurgularken özgürce kullanmış. Ben ne sevdim ne sevmedim. Okunmasa bir şey kaybedilmeyecek kitaplardan bana göre. Ama #ithakibilimkurguklasikleri ni tamamlamak için okunabilir.
İşte İnsanMichael Moorcock · İthaki Yayınları · 20181,853 okunma