2020 24. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2020 19:06
Evet kumarbaz ve dostoyevski okuduğum şahane eserleden birisi.Açıkcası hikayenin rastgele bir hikaye olduğuna inanmıyorum çünkü betimlemeler,yazarın anlatışı,olayların akıcılığı okurken kendinizi kitabın içinde hissetmemek elde değil.Dostoyevski resmen kendi yaşarmışcasına ele almış kalemi.Kumar oynamaya giderken yaşadığı o heyecen kazandığındaki hazzı,kaybettiğinde yaşadığı hayal kırıklığı ve kaybettikten sonra aç gözlülükle ,kazanma arzusuyla tekrar tekrar o bataklığa sürüklenmesi sizi de kitabın içine çekiyor.Dostoyevskinin bu romanına kulak verin göz açın çünkü o insanlık için gerçekleri dobraca belirtiyor.Hani şu kibrinden geçilmeyen,hani şu herşeyi bildiğini sanan,hani şu sen,ben ve bizler.Hikayedeki kahramanımızın sevgisi için anlık değişimleri olaylar karşısındaki tutumu yeri geldiğinde gururunu koruması yeri geldiğinde ise gururunu ayaklar altına alması,kimi zaman çok bilmişliği kimi zaman ise karşısindekine ezikliğiyle boyun eğdiği bir karakter.Acaba Aleksey İvanoviç gerçekten Polinayı seviyormuydu yoksa sadece Polinanın ona karşı olan tutumunu ve ona olan ulaşılmazlığımı seviyordu.Peki ya Polina Alekseyi gerçekten az da olsa sevmişmiydi yoksa sadece kendisine tapan birisini kullanmanın hazzını mı yaşayıp egomanyasınımı tatmin ediyordu?Bu soruların cevaplarını sizde okuyup, sorgulayıp ,düşünün.
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388,4bin okunma