2020 157. kitabı
Yıllar önce arkadaşımdan ödünç alarak okumuştum bu kitabı. O zamanlar da çok beğenmiştim. Bir süredir her ay eskiden okuduğum ya da yarım bıraktığım kitapları tekrar okuyorum. Bu ay Bin Muhteşem Güneş'i okumak istedim. Sanki ilk kez okuyormuş gibi bir çırpıda okudum kitabı. Bu haftabaşı okumaya başladığımda haftasonuna kadar bitiririm demiştim, iki günde okudum. Bin Muhteşem Güneş'te dönemin sosyal, siyasal olayları arkada fonda akıp giderken başrolde iki kadın yer alıyor. Meryem ve Leyla. Meryem'in hikayesiyle başlıyor kitap. Evlilik dışı dünyaya gelen ve annesiyle küçük bir kulübede yaşayan Meryem her hafta onu ziyarete gelen babasının yolunu gözler. Babasının o bir tek gün dışındaki hayatını çok merak eder. Ancak gerçekler düşündüğü kadar tozpembe değildir. Hiç tanımadığı ve yaşça ondan büyük bir adamla evlendirilir Meryem. Gittiği uzak şehirde oturduğu mahallede bir kız çocuğu doğar. Leyla. Leyla'nın çocukluğu Meryem'inkine göre biraz daha iyi koşullarda geçse de ülkede yaşanan olaylardan dolayı anne babasını kaybettiğinde ona Meryem ve kocası sahip çıkar. Ancak Meryem'in kocasının başka planları vardır. Böylece bu iki kadının ortak hikayeleri başlar. Bin Muhteşem Güneş yaşadıkları zorluklarla büyüp olgunlaşan, birbirlerinin kardeşi, tek dayanağı olan iki kadının ve arkafonda bahsedilen Kabil'in hikayesi. Kitabın ismi 17.yüzyılda yaşamış Pers şairi, Saib-i Tebrizi’nin Kabil hakkında yazdığı şiirinden geliyor. Alıntıyı kitapta da geçen bu şiirden yapıyorum.
Bin Muhteşem Güneş (Midi Boy)Khaled Hosseini · Everest Yayınları · 2022119,6bin okunma