2020 33. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2020 15:18
Merhabalar Ne yazsam nereden başlasam bilemedim. Kitabı cumartesi günü bitirdim ama dünden beri ne yazsam diye düşünüyorum. Ne yazsam eksik kalacakmış gibi hissediyorum. Bu kitabı uzun süre aramıştım bir gün tesadüfen bir kitapçıda karşıma çıktı. Rafta sadece bir tane kalmıştı nasıl kaptığımı bilemedim. Hemen aldım. Charlie Gordon, düşük IQ ile doğmuş bu yüzden çevresindekilerin ve işyerindeki arkadaşlarının alaylarına maruz kalmış sevgi dolu bir adamdır. Bilim adamlarının zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı gerçekleştirmeleri için de kusursuz bir adaydır. Bu deney önce Algernon adlı bir farede test edilmiş ve başarılı olmuştur. Şimdi de insanlarda test etmek için Charlie kullanılacaktır. Charlie'nin isteği normal insanlar seviyesinde olmak, arkadaş edinmek ve aşık olduğu kadına açılmaktır. Bu yüzden bu ameliyatı olmayı kabul eder. Ameliyatın etkisini anlamak için Charlie'ye günlük rapor yazdırırlar. Kitapta bu günlük ilerleme raporlarından oluşmaktadır. İlk yazdığı raporlarda fazlasıyla yazım yanlışı bulunmaktaydı. Ameliyat sonrası önce Charlie'nin yazım ve imla hataları düzelmeye daha sonra IQ seviyesi yükselmeye başlamıştır. Charlie artık daha ileri zekalı olunca arkadaş edinebileceğini normal iletişim kuracağını düşünmektedir. Fakat bu sefer de zekası normalin çok üzerine fırlayınca yine çevresindekiler ve işyerindeki arkadaşları tarafından kıskanılıp yadırganmaya başlar ve istediği arkadaşlıkları yine kuramamaktadır. Bu deney önemli bir buluş olarak görülüyordu, ta ki Algernon'da ani bir gerileme başlayana kadar. Acaba Charlie'de de aynı gerileme olacak mıydı?(arka kapak) Kitabı okurken aslında sonunu tahmin etmiştim ama yine de öyle olmaması ümidiyle okudum. Okurken de kendimi sorguladım acaba Chalie' nin yerinde veya Charlie'nin ailesi veya arkadaşları yerinde olsam ben ne yapardım diye ama hâlâ bu sorulara bir cevap bulamadım. En çok düşündüğüm şey de bu tip durumları olan insanların çocukluklarında yaşadığı olayların onlara yetişkinliklerinde travma olarak döndüğü oldu. Charlie'nin annesi ve kız kardeşiyle ilgili bölümleri okuyunca daha iyi anlayacaksınız. 2020 yılında okuduğum güzel kitapların zirvesinde yer alıyor diyebilirim çünkü gerçekten hem konusu hem olayların akışı beni fazlasıyla etkiledi. Filmi de varmış ama ne olursa olsun böyle bir kitabın filminin aynı heyecanı yansıtacağını düşünmediğim için filmini izlemeyeceğim. Çünkü kahramanlar hayalindeki gibi kalmalı. Kısaca çok güzel bir kitaptı. Okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar :)
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,6bin okunma