EYLÜLE KADAR
2020 55. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2020 22:10
"Sisteme karşı yürüttükleri kavgada gençlik örgütlerinin sosyal ve siyasal yapılanmalarında yer alan, çocuk denilebilecek yaşlarda girdikleri bu kavgayı sürdürürken çocukluklarını yaşamayan, gençliklerini yaşamayı ise erteleyen, fikir ayrılıkları yüzünden sevdalarını yüreklerine gömüp yaşadıkları kalp acılarını sevdiklerine açıklayamayan nice Sinanlar yer alır “kayıp kuşak” diye de adlandırılan bu kuşakta... Eylüle Kadar’da, milliyetçilerinin olduğu gibi devrimcilerin de kendi yaşlarına bakmadan ülkeyi yönetmeye talip oldukları, ancak bunu gerçekleştirmek isterken kavgaların silahlı çatışmalara dönüştüğü bir dönemin ve bu döneme adını yazdıran bir kuşağın (yetmiş sekiz kuşağı) hikâyesi anlatılır." (Tanıtım Bülteninden.) Bu tür kitapları okumayı sevdiğim için rahatlıkla okudum. Kitabın gerçek hayattan esinlenerek yazılmış olmasını bir kenara bırakırsak bu hikayede ki hüzünlü bir aşk hikayesi ve o dönemki siyasi olaylar daha çok ilgimi çekti. Okurken hiç sıkılmadım galiba sevdiğim bir tür olduğu için. Kitaptaki olayları ve benzerlerini o dönem yaşayan kişilerden dinlemiştim ama okumak bir tuhaf hissettirdi açıkçası. 1972-80 arası döneminde yaşananları olabildiğince tarafsız bir şekilde anlatmış yazar. Kalemine ve emeğine sağlık. Bu kitap bir dönem ve fikir kitabı. Bu tür kitaplar okuyan kişiler tamamen tarafsız olmalı. Tarafsız okumayacaklar varsa okumasın bu tür kitapları. Hatta yanından bile geçmesin. Kişi özgürdür, herkes istediği fikre veya ideolojiye sahip olabilir. Buna saygı duymalıyız. Kitaptan bahis edecek olursak eğer; Kitabımızın ana karakteri Sinan Trabzon'da doğup büyümüştür ve haliyle orada yaşamaktadır. Her şey 1972'nin son çeyreğinde yatılı öğretmen okulunu kazanıp Artvin'e gitmesi ile başlar. Burada milliyetçi düşüncelere sahip olan bir gruba katılıp bazı olaylara karışmasıyla Çanakkale'ye sürgün edilir. Çanakkale'de de okuduğu dönem boyunca savunduğu ideolojik düşünceyi bırakmaz ve onu sürdürmeye devam eder. Ülkü Ocakları başkanı seçilir, devrimciler ile çok olay yaşar ama pes etmez. Üstüne üstlük bu olaylar olurken aşık olur. (Keşke Emine’ye aşkını itiraf etseydi. Belki o zaman daha farklı olacaktı.) Okulunu bitirdikten sonra Şanlıurfa'ya öğretmen olarak atanır ama burada da ona rahat vermezler. Kitabın devamında ise Sinan'ın öğretmenlik mesleğini sürdürebilmek için verdiği çetin mücadeleyi anlatılıyor. Kitap 12 Eylül 1980 darbesinin başlaması ve Kenan Evren’den bahis edilmesi ile son buluyor. O zaman kitabın adının ne kadar anlamlı olduğunun farkına vardım.(Kitap yarım bırakılmış. Yaşanılan olaylar 2.kitapta devam edecekmiş. Merakla bekliyorum kitabı.)
Eylül'e KadarErtuğrul Özgün · Dorlion Yayınevi · 201926 okunma