Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Burak yorumladı.
#ISLAMDAN NASIL UZAKLAŞTIRILDIK!
1924: Içki maddesi kaldırıldı 1924: Medreseler kapatıldı 1924: Hilafet kaldırıldı 1925: Dergâhlar kapatıldı 1925: Şapka takma kanunu 1928: Arapça yasaklandı 1928: DEVLETIN DINI ISLAM'DIR KALDIRILDI 1930:Genel ev kanunu çıktı 1932:Türkçe ezan 1937:Laiklik... 》Ne yaptı ki bize iyilikten başka! 《•••》 》Boş yorum yapmayın!
·
1.595 görüntüleme
Ahmet Ünal okurunun profil resmi
İslama inanıyorum. Alkol tüketmiyorum, Medrese dinine ihtiyaç duymuyorum, Halifeye ihtiyacım yok, Giysinin (baş örtüsü vb.) dinle alakası olduğuna inanmam, Evrensel bir dinin tek bir dile bağımlı olma fikrini aşırı saçma buluyorum, Devletin dini olmaz, bireyin dini olur, Yüz yıllardır genel ev var zaten bu topraklarda İbadetimi anlayacağım dilde yapmayı tercih ediyorum, Yaşasın laik ülkem! Anlamadım şimdi ben babamla aynı yaşta mıyım?
3 önceki yanıtı göster
Aşiret kızı okurunun profil resmi
Giysi baş örtü dinle alakası yok demissin ama kuranda örtünün ayeti var! Tesettür aynı. Ayrıca sonu komikti thanks.
1 sonraki yanıtı göster
Cihan okurunun profil resmi
Beğenmiyosan yallah arabistana
Tayfun Turan okurunun profil resmi
İçki yasağını kurtuluş savaşını sevk ve idare edenler koydu. :D İşgalcilerin kuklası olanlar değil...
Recep okurunun profil resmi
Yorumları okuyunca bir şeyler yazmak istedim. Madde madde gitmek daha doğru olur ancak tarihi olaylar kendi şartlarına göre değerlendirilmelidir klişesini yineleyeyim. Herkesin mâlûmudur ki Osmanlının son dönemlerinde evet içki net olarak yasaklanmış değildir. Ayrıca Osmanlı'da faiz de vardır. Bu da Osmanlının en azından son yüzyılında tam bir şeriat devleti olmadığını gösterir. Ve evet tevhidi tedrisatla birlikte medreseler kapatıldı. Eğer medreseyi dinî eğitim kurumu olarak ele alırsak haklılık payınız olmakla beraber o dönem medreselerin genel durumunu bilmek, işlevini yerine getirip getirmediğini incelemek lazım gelir. "Hilafet" dini bir kavram olarak algılansa da nihayetinde politik bir kavramdır. Halife İslam devletinin devlet başkanına verilen unvandır. Eğer kurulan devlet kendini İslam devleti olarak tanımlamıyorsa hilafet makamının bir anlamı yoktur. Dergâhlardan kastınız tekke ve zaviyeler ise evet dinî anlamda zararı olduğu söylenebilir fakat buna şerh düşmek de lazımdır. Yeni bir ideolojiyle kurulmuş bir devlette isyanlar olması muhtemeldir. Bunu önlemek adına faydası zararı düşünülerek yapılmıştır. (bu benim fikrim). Şapka kanunu, arkadaşlar yapmayın gerçekten şaka gibidir. Arapçanın yasaklandığına dair bir bilgim yok. Ama buradan da kasıt alfabe değişikliği ise bu hâlâ tartışılır. Kesin doğru ya da yanlış bir karar mı belli değildir. Ama şu birden cahil kaldık lafı da eksiktir. O dönem okuma yazma bilenlerin sayısı bellidir. Okuma yazma oranının düşük olması Arap alfabesinden kaynaklanan sorun da değildir aynı zamanda. Devletin dini ve laiklik ifadelerini beraber söylemek gerekir. Dediğim gibi eğer devlet kurucuları öyle ya da böyle bir karar almış ve bunu uygulamıştır. Ayrıca laiklik yıllarca İslam hukuku ile yönetilmiş ve bundan şikayetçi olmamış toplumlarda asla net olarak oturtulamaz. Bunu anlamak için de laiklik nasıl ortaya çıkmıştır diye 14. yüzyıl Fransa'sına kadar inmek gerekir. Türkçe ezan esasında jakoben bir harekettir ve toplumda hiçbir zaman karşılık bulmamıştır. Şahsi yorumum budur. Ayrıca tüm bunları değerlendirirken anakronizm yapmadan eleştirmek gerekir. En nihayetinde siz de bir devlet kuracak olsanız kendi kurallarınızı koyardınız. Saygılar.
OnuncuKöy Sakini okurunun profil resmi
Yasalarında henüz bu maddeler olmayan ve İslam'dan uzaklaşmamış (!) Müslüman ülkelerin ne durumda olduğuna bir bakarsan, meselenin yasa ile alakası olmadığını anlarsın..Ailenden kimse geneleve gitmezse genelev açılmasının size bir zarar veremeyeceği gibi, samimi bir şekilde Müslüman Türk'üm ama herkesin inancına da saygı duyuyorum diyerek yaşadıktan sonra, Devlet'in dininin yasada İslam olup olmamasının da size bir etkisi olmaz.Zira içkiyi içmezsen de yasada olup olmaması seni etkilemez. Kişisel zaaflarınızın ve nefsani arzularınızın size taktığı çelmelere siyasi kılıf uydurmaya çalışmaktan vazgeçin. Dünyada, İSTEDİKTEN SONRA, İslam'ı en güzel yaşayabilecek ülke burasıdır.Yine diyorum.İSTEDİKTEN SONRA.Çünkü Din samimiyet işidir ve zorlama ile olmaz.Yasaların amacı da sadece budur. O yasalar seni İslam'dan uzaklaştırmıyor, seçim hakkı veriyor.İster yaparsın ister yapmazsın.
Şenay Cüccaciye okurunun profil resmi
Bunlar olmasaydı sen şimdi kim bilir hangi şeyhin kaçıncı karısıydın.
f. okurunun profil resmi
Şeyi de yazsana , yeni çıkan kimliklerde hangi dine ait olduğumuz falan da yok diye.
Orhan okurunun profil resmi
Yazık kafana
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.