2020 26. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2020 15:52
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere genç Werther'in hayatının bir kesitini okuduğumuz eserde, soylu denilebilecek biri olan Werther'in karşılık bulamadığı aşk neticesinde intihar etme düşüncesine sürüklendiğine şahit oluyoruz. Her ne kadar sıradan bir konu gibi gözükse de, konunun işlenişi bakımından hiç de sıradan olmadığını, kitaptaki her cümlenin altının defalarca çizilmeye değer ve defalarca okuma isteği uyandırdığı gerçeğini değiştirmiyor. Mektup şeklinde yazılan bu romanda, okuduğunuz her mektubun sanki yakın arkadaşınız tarafından size gönderdiği duygusuna kapılıyor ve Werther'in çektiği ıstırabı kalbinizde hissedebiliyorsunuz. Kitabın ilk çıktığı zamanlarda doğruluğundan emin olmadığım bir anekdot sunmak istiyorum. Söylenenlere göre kitabın yayınlanmasından sonra intihar vakaları bir hayli yükselmiş ve Almanya sokakları Werther kılığına giren gençlerle dolmuş. Hatta bu duruma <<Werther Salgını>> diye isim bile konulmuş. Kitabın intihara ve edepsizliğe teşvik ettiği gerekçesiyle ağır eleştire maruz kalan Goethe, kendisini bu şekilde eleştiren insanları aptal ve ciğeri beş para insanlar olarak tanımlamış. Her ne kadar eleştirilere maruz kalsa da kendinden sonra yazılan romanlara ilham kaynağı olan bu roman, kitleleri derinden etkilemeyi başarmıştır.
Genç Werther’in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2019150bin okunma