2020 24. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 15:09
Kitabın konusuna girmeden önce bana hissettirdiklerinden bahsetmek istiyorum o kadar sıcak ve dokunaklı bir kitap ki insanın içini ısıtıyor. İnsan ilişkilerinin en gerçekçi ve çarpıcı biçimde muhteşem üslupla anlatılması ancak bu kadar iyi olabilirdi. Kitapta yer yer şiirsel anlatımlar var ve bu da benim kitabı okurken kitabın arasına ayraç değil de kalem koymama neden oldu çünkü altını çizicek bir sürü yer oluyor. Kitapta anlatılan duyguları yaşamamış olsam bile bana o anı yaşamışım gibi hissettirdi ve üzdü. Kitapta birden fazla aşkın, birden fazla sevdanın, birden fazla sorunlu aile ilişkisilerinin yansımasını görüyorum.Kırık dökük, eksik, yarım ve yaşanmamış çok şey, söylenmemiş çok söz, ortaya konmamış çok sevgi ve yarım kalmış kocaman bir aşk var bu kitapta. Kitabın konusuna gelecek olursam; suzan defter iki taraflı bir günlükten oluşuyor. Bu da daha önce hiç karşılaşmadığım bir teknik. Kitabın sol tarafındaki günlüğün sahibi Ekmel bey; aşksız bir anne babanın çocuğu olarak büyümüş, evlenmiş, eşinden ayrılmış, büyük bir evde tek başına yaşayan ve tüm insanlarla ilişkisini kesmiş, işini bırakmış bir avukat. Sağ tarafta yer alan satırlar ise Derya tarafından yazılmış kitapta. Açık konuşmak gerekirse Ben Derya'nın yazdığı günlüğü okurken daha çok zevk aldım.Derya annesini çok küçükken kaybeden, babaannesi ve hayranlıkla karışık aşk duyduğu abisiyle yaşayan, karanlık işler yapan babasından sevgi göremeyen, babaannesinin ölümünden sonra ise kendini eve kapatan, abisinin ve suzanın ilişkisinden etkilenip nişanlanan sonra evlenme arifesinde ayrılan evden dışarı çıkmak için bir nedeni olmayan ama tutunmaya çalışan bir kadın. Açıkçası Ben Derya'ya çok tilt oldum. Çünkü Bence Derya çok kıskanç ve çok sevdiği abisinin sevdiği kadına saygı duymayacak kadar düşüncesiz geldi bana.Ayrıca kendini Suzan zannetmesi de ayrı bi konu Ekmel bey ve Derya'nın yolları Ekmel beyin satılığa çıkardığı fakat asla satmayacağı olan evine gitmesi ile kesişiyor. Ikisinin de bir ortak özelliği var aslında o da yalnızlıkları. Gel zaman git zaman birbirlerini dertlerini anlatıyorlar ve bunları Kendi günlüklerini aktarıyorlar. Ama şu ayrıntıyı da söylemem gerek orada Derya kendini Ekmel Bey'e abisinin çok sevdiği Suzan olarak tanıtıyor. Yani kitabın isminin Suzan defter olması da buradan geliyor. kitapta benim en sevdiğim karakter Suzan oldu aslında. Suzan Derya'nın abisinin efsanevi aşkı. On beş yıl boyunca, bıkmadan abisini seven, bekleyen, onun için yanan, tutuşan ve sonunda arkada kalan terk edilen bir kadın. Beni Suzana çeken şey muhteşem kalbinin yanında pes etmeyişi ve mücadeleci ruhu var aslında Derya'nın abisine beslediği son derece saf bir aşkı var. Derya ile Suzan ilişkisine gelince derya küçüklükten bu yana suzan'ı sevmeyen ve onu kıskanan biri olduğunu söylemeliyim. Çok tezat gelecektir ki kendini Ekmel Bey'e Suzan diye tanıştırmasının sebebi bence Suzan'a ezelden beri duyduğu hayranlık. Derya'nın abisine gelince Derya'nın abisi Suzan'ın bu büyük sevgisine karşı beni unut diye bir mektup yazıyor ve başka biriyle evleniyor iki çocuk babası oluyor ama her zaman Suzan sanki hayatına hiç girmemiş hiç 15 sene muhteşem bir aşk yaşamamış gibi davranıyor ve muhteşem bir evliliği varmış gibi davranıyor. Derya yıllar sonra Suzan'la karşılaşıyor ve görüyor ki suzanın abisine olan bu sevgisi suzanı yakıyor. Bu duruma öfkelenen Derya abisinin aklına sürekli suzan'ı getiriyor. İşte benim en etkilendiğim ve SONUNDA! dediğim an geldi o da şudur ki; Derya'nın abisi sonunda gerçeği kabul ediyor ve itiraf ediyor Onu unutmanın ne kadar zor olduğunu ve onu asla unutmadığını onu bırakıp ve yoluna devam etmesinin sebebinin Suzan'ın efsanevi aşkını kaldıramadığı ve bu aşkın altında ezildiği gerçeğini itiraf ediyor ve o an bütün her şey tüm yalınlığı ile ortaya çıkıyor. İşte o an gerçekten kitapta en etkilendiğim andı diyebilirim.Ama benim bir eleştirim olacak da kitap için ben bunu birinci ağızdan Suzan'dan dinlemek isterdim çünkü onun iç dünyasını daha ayrıntılı merak ediyorum. Bence herkesin bir çırpıda bitirebileceği bir kitap okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Suzan DefterAyfer Tunç · Can Yayınları · 202520,3bin okunma