·128 syf.····Okunma: 25 Kasım 2020 18:39 Murat Yalçın’ın Dayı Parçası kitabı 2020 yılında yayınlanmış. Kitap 39 kısa hikayeden oluşuyor lakin bu hikayeler, bütün bir romanın alıntılarıymış hissi veriyor okuyucuya. Karakterimiz, dayısının hastaneye yatışından ölümüne kadar yaşadığı süreci biraz sarkastik biraz da hüzünlü şekilde bizlere anlatıyor. Bu olaylar dizisini anlatırken sisteme karşı bazı eleştiriler yapmaktan da çekinmiyor. Örneğin dayısının yattığı hastanedeki koşullar, sağlık sektörü ve toplum hakkındaki düşüncelerini söylerken anlatmak istediği alt metni kolayca anlayabiliyoruz. Kitap dayı ve yeğen figürleri üzerinde yoğunlaşmış. Ama tipik bir dayı-yeğen ilişkisinden bahsedilmiyor, anladığımız kadarıyla karakterimizin ailesiyle arası çok iyi değil bu sebeple dayısını babası yerine koymuş, aralarında farklı bir bağ var. Doğal olarak dayısının yaşadığı sağlık sorunları onu derinden etkiliyor. Karakterin yaşadığı duygular, başarılı bir şekilde okuyucuya hissettirilmiş.
Kitabı büyük beklentilerle açtım, maalesef ki bu beklentilerimin karşılığını alamadım. Kısa bir eser olmasına rağmen bir solukta bitirilecek kadar akıcı bir dile sahip değil. Okuyucuyu bazı kısımlarında tıkıyor ve yoruyor. Yazarın üslubunu çok beğendiğimi söyleyemem. Bazı cümlelerinin zorlama ve doğallıktan uzak olduğunu düşünüyorum. Buna karşın; yaptığı betimlemeler, özellikle hastane betimlemeleri hoşuma gitti. Bu sayede okurken ortamı ve mekanı kafamda kolayca canlandırabildim. Karşılaştığı hemşireler ve sağlık çalışanlarına karşı yaptığı benzetmeleri doğru ve yerinde buldum. Günlük hayatta sağlık sektöründe karşılaştığımız küçük ayrıntılara değinmesi hoş olmuş. En çok ilgimi çeken kısım ise, İki Uyku, Bir Kuyu” bölümü oldu. Bu bölümde Kaptan, İmam ve karakterimiz arasında geçen diyaloglar bir hayli ilginçti. Kesintisiz okuduğum tek bölüm oldu diyebilirim.
Özetlemek gerekirse, kitabı çok sevemedim. Birkaç küçük ayrıntı dışında beğendiğim pek bir bölümü yoktu. Kitabı kapattıktan sonra aklımda kalan tek şey, soğuk hastane ortamıydı. Yazarın dili ağdalı ve akıcılıktan uzaktı. Yaptığı betimlemeler ve verdiği küçük mesajlar dışında eseri başarılı bulamadım.