Puan vermedi·126 syf.····Okunma: 03 Ocak 2021 20:35 Goethe 25 yaşında şöhrete ulaştıran 1774 yılında Bu eseri 2 haftada yazmıştır. mümkün müdür gerçekten böyle bir eseri iki haftada yazabilmek ?
Kentin kalabalığından sıkılmış, bunalmış, sade bir yaşam sürmek isteyen genç bir adam Werther içinde yaşadığı sıkıntıdan kurtulmak için bir kasabaya yerleşir. Orada yaşadığı imkansız aşkı Wilhelm'e mektupları ile aktarır. Mektup tarzı ile yazılması karakteri iyi tanımamızı sağlıyor ancak başkalarının düşüncelerini göremiyoruz.
Werther Lotte adındaki bir kadına aşık olur. Bu aşk ızdırap ve acı doludur aynı zamanda imkansızlıklarla ve engellerle sarmalanmıştır. Çünkü Lotte nişanlı bir kadındır ve toplumsal kurallar Werther ile beraber olmasına imkan tanımaz.
"Niçin ben Werther? Niçin bir başkasına ait olan ben?" (Syf:134) Diye dile getirir Lotte.
Sonrasında ise Lottte nişanlısı ile evlenir. Aşk duygusunu ne kadar tehlikeli bir boyuta gelebildiğini göreceksiniz saplantı ve tutku da işin içine girince bir insanın hayatı nasıl mahvolur tüm şiddetiyle anlayacaksınız.
"Böyle mi olmalıydı insan mutluluğu, aynı zamanda kederinin kaynağımı olmalıydı..." (Syf 69)
Denildiğine göre zamanında Goethe de böyle umutsuz bir aşka düşmüş ve şu sözleri söylenmiş "Beni çok etkileyen kişisel durumlardan doğdu Werther. Yaşamış sevmiş ve çok acı çekmiştim!"
Zülfü Livaneli Serenad isimli eserinde şöyle der;
"Maximilan o günlerde Goethenin Genç Werther'in Acıları tekrar okumaya başladı. İlk gençliğinde romanı okuduğunda beğenmiş ama bu kitabın niçin gençler arasında bir intihar salgınına yol açtığını anlayamamıştı. Oysa şimdi anlıyordu. Demek ki romanın derin anlamını kavramak için aşık olmak gerekiyordu. Artık kendisi o durumdaydı."
Kitabın yazılmasından sonra Werther holiganları tarafından Almanya'da intihar olayları başlamış ve bu yüzden kitap yasaklanmış. Aynı dönemde kitabın okuyucuları öyle etkilenmişler ki (Wertherci) olarak mavi ceket ve sarı pantolon giymeye başlamışlar. Düşünün ki bir kitap insanın kılık kıyafetini nasıl da değiştiriyor öyle bir eser...
Dünya klasikleri arasında en önce okunması gereken kitaplardan biri olmasının yanında konusunun özgünlüğü ve tarihsel açıdan insanları bu denli etkilemiş olması ile diğer klasiklere göre birkaç adım öndedir.