2020 44. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 11:46
Bitireli günler oldu fakat ben daha yeni yorumunu yazabiliyorum kitabın. Oturup üzerinden düşünmem gerekti çünkü itiraf etmeliyim ki hiçbir kitapta bu kadar zorlanmamıştım ve hiçbir kitapla kendi içimde savaş halinde olmamıştım. Peki kitabı sevdim mi? Tabii ki sevdim ama nasıl ve neden sevdim şimdi kitabın konusuyla birlikte her şeyi size anlatacağım. Raskolnikov başkarakterimiz, hukuk öğrencisi ama maddi zorluklardan dolayı okulu bırakıyor ve Raskolnikov'un cinayet işlemesiyle başlıyor kitabımız. Tefeci bir kadını ve onun kız kardeşini öldürüyor. Kitapta cinayet öncesi ve sonrası karakterin ruh halini, iç çatışmasını, kendini haklı bulduğu sebepleri okuyoruz. Kendini haklı buluyor çünkü öldürdüğü kişinin kötü biri olduğunu ve onu öldürerek herkese bir iyilik yaptığını düşünüyor. Kitap boyunca Raskolnikov'un olaylar karşısındaki psikojik durumunu, kendiyle olan savaşını okuyoruz. Başlarda o kadar zorlandım ki kitap gitmedi, neden böyle ilerliyor ben ne okuyorum neler olacak dedim durdum. Sıkıldığım zamanlar da oldu. Beni takip edenler bilir, depresif kitapları, betimleme ve karakterlerin iç dünyasını okumayı çok severim ama Raskolnikov'un iç dünyası bana çok ağır geldi ilk başta. Bir hareket, bir kurgu, bir şeyler bekledim ama sonra kafama bir şey dank etti. Sonra farkettim ki ben aslında Raskolnikov'u okuyorum. Onu anlamaya çalışmalıyım, sorgulamalıyım. Bunu farkettikten sonra büyük hayranlıkla okudum kitabı. Raskolnikov maddi zorluklar yaşadığı için mi öldürdü yoksa öldürmek için mi öldürdü? Bunu sorup durdum kendime. Beni etkileyen bir diğer şey de karakterin kendini asla suçlu görmemesi. Aksine tefeci kadını öldürerek insanlara çok büyük bir iyilik yaptığını düşünmesi. İnanın daha fazla da konuşurdum ama spoiler olmasını istemiyorum sizlere. Zor bir kitap bunu açıkça belirtiyorum. Eminim kitabı yarım bırakanlar ve eline bi daha almaya korkanlar da vardır. Kitaba başlamadan önce çok büyük bir kurgu okuyamayacağınızı aksine bir karakterin psikolojik durumunu ve onun iç dünyasını okuyacağınızı bilin. Eminim böylelikle çok daha fazla keyif alacaksınız. Başta benim gibi sıkılabilirsiniz ama sonradan karakteri benimseyip seveceğinize eminim. Tavsiye ediyorum, kesinlikle okuyun
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 2015194,5bin okunma