···Okunma: 04 Ocak 2021 15:44 Açıkcası kitabı okumaya başladığımda herhangi bir inceleme yazma niyetim yoktu. Ama okurken hissettirdiği her duygu, hissettiğim her sıkıntı ve keder beni buna itti. Goethe sevdiğim bir yazar olmasına rağmen bu kitap uzun süre kitaplığımda kaldı ve başlamama rağmen 30-40 sayfa okuyup devam edemedim. Uygun zaman gelmemiş o zamanlar demek ki.
Ne yazsam da spoiler vermesem diye düşünüyorum ama bilemiyorum. Wertheri kendime benzettiğimden midir yoksa yazarın üslubundan kaynaklı bir bağ kurabilmemden midir bilmem ama herkesin okurken hissedeceği en az bir duygu var.
Kitabı daha yeni bitirdiğim için olduğunu tahmin ediyorum, aklımdakileri yazmakta çok zorlanıyorum çünkü etkilenmemek, üzülmemek maalesef elde değil.
Werther'in içerisinde bulunduğu ruhsal durum, kapısız bir odada ufak bir pencereden azıcık giren güneş ışığı veya ay ışığına bağladığı umutla yaşamaya devam ettiği hissiyatı veriyor. Döneminde yayınlandığında birçok gencin intihar etmesine sebep olduğuna dair bir söylenti var. Doğruluk veya yanlışlık bir yana Werther ve özellikle iki-üç karakterle bir bağ kurmanız kendi yaşamınıza uyarlamanız durumunda gayet olağan buluyorum bu durumu.
Mutlaka okumanız gereken bir kitap diyerek laf kalabası yapmak istemem ama öyle. Umarım sizin için doğru olan bir zamanda okur ve Wertheri hissedebilirsiniz.