2021 2. kitabı
* Kitaba geçmeden önce kitapla oldukça bağlantılı ve kitabı anlamayı kolaylaştıracak evrim teorisine değinmek istiyorum. Evrim teorisi genel itibariyle canlı aleminde farklı koşul ve zamana bağlı olarak genetik dünyasında değişimin meydana gelmesidir. Evrim teorisinde iki temel ölçüt büyük önem arz etmektedir. Darwin'in Türlerin Kökeni kitabında da belirttiği üzere mutasyon ve doğal seçilim. ** Doğal seçilim ; en genel anlamıyla çevresel koşulların ışığında uyum sağlayanın ayakta kalarak türünün devamı için yeterli gücü kazanması ve kendinde bulmasıdır. Canlı türleri bu güç sayesinde diğer türlere karşı güçlü durumda bulunduklarından başarılı olarak türlerinin devamlılığını sağlarlar. Mutasyonda ise organizmada meydan gelen değişimlerdir. Mutasyon evrimin ön şartı olarak kabul görürken devamlılığında bir özelliğidir. *** Kitaba gelecek olursak Evrim teorisinin uzun yıllardır tartışılan temel problematiklerinden biri olan insan ve maymunun aynı atadan geldiği savına karşılık Morris bunu bir tık yukarıya çıkararak doğrudan doğruya evrimsel süreçte maymunun insan olduğu kanısına yer vermiştir. **** Birçok ilginç noktaya değinmiş olmakla birlikte kitabı 8 bölüme ayıran yazar insanın Homo sapiens olmaktan ziyade çıplak maymun olarak tasvir etmiştir. İlk İlkel kabileden günümüze insan davranışları, yemek alışkanlıkları, toplumsal düzen, barınma gibi temel benzerliklere dikkat çekmiştir.
Çıplak MaymunDesmond Morris · İnkılap Kitabevi · 2009306 okunma