2021 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 19:10
Bir öğle molasında okunacak bir roman daha.. O kadar akıcı bir şekilde sözcüklere aktarılmış ki insan bir çırpıda okumak istiyor. Yine Zweig kendi hayatından bir şeyleri ele alarak yazmış. O zamanların psikolojisini ufak bir konu ile anlatmış aslında. Başlayalım: Birinci Dünya Savaşı sırasında eşiyle kaçıyorlar ve özgürlük mü yoksa sorumluluk mu sorularına yanıt arıyorlar diyebiliriz.. Ana kahramanımız Ferdinand, vatana olan sevgisi ile eşine olan sevgisi arasında kalıyor ve bunun yarattığı psikolojiyi bizlere tam anlamıyla aktarıyor. Verdiği her kararı her aşamayı ayrıntılı bir şekilde anlattığı için onu yaşıyoruz gibi hissettirmiş Stefan. Bir nevi empati gibi.. Kitap bitimine kadar hep bunu merak edecek ve soracaksınız: Ferdinand Vatanını (savaşa katılıp katılamayacak mı) mı seçecek yoksa karısını mı seçecek? İşte biz bunlara cevap ararken bir çırpıda sonuna varmış bulunuyoruz.. Vatanın için savaşa katılmayı düşünen ama yapamayan biri ve disardayken bunun korkusuyla yaşayan ve ayriyetten de sevdiği kadının onun için çırpındiği anlari görüp psikolojisini kaybetmeye yüz görmüş birinden söz ediyoruz.. Yeterince merak uyandıran bir roman olmalı? İyi okumalar dilerim
MecburiyetStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202175bin okunma