2019 39. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2019 21:43
#okudumbitti #körlük #josesaramago #331sayfa Merhabalar. Kalemiyle yeni tanıştığım bir yazar José saramago. Nasıl etkileyici nasıl güzel bir kitap okudum, anlatamam endişesi içerisindeyim. Kitap adından da anlaşılacağı gibi körlük üzerine desem kimbilir hafızalara neler neler hucüm eder. Ama şunu söyleyebilirim ki ne kadar tahmin yaparsanız yapın kitapta anlatılanın binde birine bile ulaşabileceğinizi sanmıyorum. Dehşet bir hayal gücü ve muazzam bir gerçeklikle büyülüyor adeta. İlk başta kitap biraz zorlayabilir. Çünkü yazarın değişik bir yazım stili var. Ben onca kitap okumama rağmen ilk kez böyle bir yazım tarzıyla karşılaştım. Kitap baştan sona diyalog dolu olmasına rağmen farklı dizayn edildiğinden alışıncaya kadar biraz kafa karıştırabiliyor. Ve ilk kez bir kitapta karakterlerin ismi olmamasıda değişik geldi bana. Ama bu noktada zorlandığını söyleyemem akılda kalması anlamında çok daha iyi geldi bana. "Ben insan öldürebilirmiyim?" Bu sorunun cevabını bu kitabı okumadan vermeyin bence. İçinde bulunduğumuz yaşam koşullarının insan hayatı üzerindeki etkilerine tanıklık etmek anlamında son derece etkileyiciydi. "Dönüşümlü kullanma" bu sözlerin ne için kullanıldığını hayal edin desem acaba neler gelir akla. Kitapta kullanılan anlamda bir ifade asla aklınıza gelmeyecektir. Bu iki kelime insanın midesini hem bulandırır hemde müthiş bir öfke yada burukluk ile dolmasına sebep olabilir mi? Cevabı kitapta. Ütopya ve distopya tarzı kitaplar her zaman en çok ilgimi çeken kitaplar olmuştur. George orwell'in 1984 kitabı üzerine bu denli etkileneceğim başka bir kitap olabileceğini açıkçası düşünmemiştim. Bende yeri hep ayrı olan bir kitap olarak kalacak diyordum ama sanırım körlük kitabıda sorulduğunda birlikte söyleyeceğim bir kitap olacak. Muhteşemdi. Tavsiye edermisin derseniz kesinlikle ve kesinlikle okumadan ölmmeyin dediklerimizden diyebilirim. Kitapla ve hoşçakalın
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022132,2bin okunma